Gör mensen kostnadsfri

Uppsala borde dela ut kostnadsfria mensskydd, skriver debattörerna.

15 augusti 2019 01:00

Mellan åldern 11 - 17 år får de flesta tjejer och mensbärare sin första mens och möts av ett stort ansvar. Ett ansvar att veta exakt vad de ska göra utan att någon berättat det för dom, ett ansvar att gå in i vuxenlivet på en natt och ett ansvar att vad de än gör, inte berätta det för någon annan. För mens det är inget man pratar om.

För att underlätta ansvaret hos unga tjejer vill vi införa gratis mensskydd till alla tjejer under 20 år att hämta på ungdomsmottagningen i Uppsala kommun.

Enligt artikel 24 i barnkonventionen ska alla konventionsstaterna sträva efter att utveckla hälsovården för barn så mycket som möjligt. Uppsala kommun har de resurserna som krävs för att bidra med gratis mensskydd.

För det första är mensskydd väldigt dyrt, en kvinna spenderar mellan 500 - 1500 kronor på bindor och tamponger per år. Det är alltså bara kostnaden på bindor och tamponger, lägger du till kostnader för värktabletter, värmekuddar och andra produkter så stiger summan. Då de flesta unga tjejer inte har någon fast inkomst tas kostnaden direkt från deras barnbidrag eller studiebidrag. Det blir då ca 12 procent av unga tjejers årsinkomst som går åt till bara mensskydd. 12 procent som killar kan lägga på andra roligare saker.

Gratis mensskydd skulle även underlätta för idrottande. Det går idag åt en stor summa av att vara tjej och åka kollektivt till träningar. De pengarna tas ifrån tjejers månadsinkomst och bidrar till att tjejer inte har särskilt mycket kvar till att göra roliga saker.

För det andra ökar möjligheten att använda de mensskydd man vill. Det ger även möjlighet att testa nya mensskydd utan att behöva oroa sig över kostnaden. Ett sådant exempel är menskopp. Det är en dyr produkt som kan kännas läskig att testa och på så sätt bli ovärd att köpa. Men om fler får chansen att prova menskopp gratis kommer fler börja använda det och färre engångsprodukter behövs då användas. Det blir alltså bättre för miljön.

Till sist skulle gratis mensskydd på ungdomsmottagningen innebära att fler får modet att gå dit då det idag inte är så många ungdomar som går till ungdomsmottagningen med sina problem trots att de skulle behöva det.Det är lite av ett tabu. Du gör det bara om du verkligen måste. Om fler besöker ungdomsmottagningen för att hämta gratis mensskydd kommer det att bli mer normaliserat och fler kommer våga gå dit med sina andra problem. Det hade alltså inte bara minskat tabun kring mens utan även minskat tabun kring ungdomsmottagningen.

Ett problem som ofta nämns är att unga tjejer från andra kommuner skulle vallfärda till Uppsala för att få ta del av gratis mensskydd. Men i fall unga hade så mycket pengar skulle de hellre handla i sin lokala butik än att åka till Uppsala och hem igen. Se det istället som en möjlighet för Uppsala kommun att vara ledande i en fråga för ungas hälsa och jämställdhet.

Precis som vi skrev i inledningen så är tabun kring mens ett stort samhällsproblem världen över, ingenstans betraktas mens som världens mest naturligaste sak, trots att det är det. Men vi börjar se förbättringar. I New York får alla elever fri tillgång till mensskydd och det kommer även att gälla i hela Storbritannien från och med nästa år.

Här i Sverige är det flera kommuner som vill införa gratis mensskydd på ungdomsmottagningar eller i skolor men det är endast Österåkers kommun som har drivit igenom frågan. Genom att införa gratis mensskydd i Uppsala kommun skulle vi ha en ledande roll i en utveckling för jämlikhet och ungas hälsa. Uppsala kommun skulle bli en kommun för andra kommuner att se upp till.

Wilma Sjöberg

Elsa Ekelund

Julia Wiklund

Mansour Yavari

sommarjobbare på Barnombudet, Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!