Global uppvärmning bakom bränder

20 maj 1916 12:38

Den senaste veckan har vi skrämts av rapporter om rasande skogsbränder i Alberta i Kanada. Kanada är en framgångsrik välfärdsdemokrati, lik vårt eget svenska samhälle, och är nu härjat av bränder med 10 000-tals evakuerade människor.

Bränderna är direkt knutna till den fossila ­industrin och den globala uppvärmningen. Det var 33 grader varmt i området när branden bröt ut, nästan 20 grader varmare än normalt och i hela Nordamerika har skogsbränder blivit allt mer frekventa och ”unika” i sin intensitet och omfång.

Politiskt sviktar ­samhället, dels på grund av sänkta olje­priser och dels på klimat­förändringen med den globala uppvärmningen. I Kanada arbetar journalisten och författaren Naomi Klein. I boken ”Det här förändrar allt” försöker hon skapa samförstånd kring en nationell idé om en fossilfri ekonomi.

En praktiskt genom­förbar politisk lösning för detta, som alla kan samlas kring, är en successivt stigande koldioxidavgift på alla fossila bränslen. Intäkterna från skatten sätts in i en fond som varje månad delas ut i lika delar till varje vuxen medborgare. Rättvist, enkelt applicerbart och snabbt genomförbart.

Förslaget har redan ­prövats i British Columbia, grannstaten till Alberta där bränderna nu härjar. Där uppskattas koldioxid­avgiften och utbetalningarna av ­majoriteten av medborgarna och har dessutom gett drastiskt minskade koldioxidutsläpp! I Sverige förs förslaget fram av ”Klimatsvaret”, som är en ideell gräsrotsrörelse som startade 2007 i Kalifornien och som hastigt vuxit till alla världsdelar (utom Antarktis) och har 35 000 medlemmar.

TYCK TILL! Här kan du svara eller skriva en helt ny insändare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!