Frodeparken - en förlorad idyll

Uppsala kommun tycks ha givit upp ambitionen att göra en idyll av Frodeparken, skriver Sten Widmalm.

1 oktober 2012 08:35

STADSMILJÖ. För två år sedan debatterades avverkningen av lönnar i Frodeparken här i UNT. När Resecentrumprojektet drogs i gång blev de boende i området lovade att parken skulle få behålla sina träd. Men så en dag sågades en betydande del av trädbeståndet ner. Skanska förvarnade genom att sätta upp lappar kvällen innan avverkningen.

Träden försvann innan de flesta hade hunnit vakna morgonen därpå. När frågan ställdes varför träden hade sågats ner, fick de boende svaret att träden var sjuka. När korten synades och det inte gick att frambringa några utredningar till stöd för påståendet bytte man (kommunens representanter, Skanska och Ramböll som var ansvariga för avverkningen) ståndpunkt. Den planerade cykelbanan hade flyttats på ett sätt som ingen hade kunnat förutse. Ingen kunde riktigt förklara varför man trots alla utredningsmiljoner hade gjort en sådan miss.

För ett par dagar sedan var det dags att avverka träd i Frodeparken igen. Men den här gången visste de som ansvarar för projektet bättre hur ”baktåtsträvarna” skulle hanteras. Nu kom det ingen förvarning alls till de boende. Men kanske det inte gör så mycket.
Det är ju rätt få som använder den illa tilltygade parken nu för tiden. Lössläppta hundar delar toalett med samhällets mest utsatta – de tunga missbrukarna – vid den enda kvar­varande sandlådan i parken. Polis och ambulans får ständigt göra uttryckningar för att ta hand om dem. Vid entrén till parken finns det en bild som ska föreställa vår nya park när den blir färdig. (Se nedan.)

Verkligheten i dag är mycket annorlunda. Ett gigantiskt ”båghus” som från parken sett (där det nu inte finns några träd kvar) mest påminner om en Finlandsfärja som gått på grund. Stubbar. Sly. Och några gamla avloppsrör från byggbarackerna som Skanska har lämnat kvar.
Uppsala kommun tycks än så länge inte vara intresserade av att uppfylla visionen som skylten vid entrén beskriver. Det är så många nya projekt som väntar. Arenor, flygfält, Fullerö park (där en Vikingaby ska kombineras med gallerior), och alla dessa tillfälliga dagisbaracker som ska byggas.
Nu har det snart gått ett år sedan Resecentrum invigdes. Och den enda förändring vi som bor här ser är att fler träd sågas ner. Kanske är det dags att ta ned skylten?

Sten Widmalm
Uppsala

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!