Trygga bussresor är både en klimatfråga och en jämställdhetsfråga. Nattstopp, också kallat trygghetsstopp, innebär att resenärer kan stiga av mellan hållplatserna, närmare sitt hem. Särskilt på mörka landsvägar kan det vara både otäckt och farligt att promenera längs vägrenen i mörkret.
Därför var ett av alliansens vallöften inför valet 2014 att införa nattstopp, i länets busstrafik.
Liberalerna föreslog i våras att sådana nattstopp skulle införas, och när Socialdemokraterna och Miljöpartiet bara några dagar senare lade ett förslag om samma sak innebar det att det fanns en majoritet för förslaget.
I dagarna kommer äntligen beslutet, precis under den mörka årstid då nattstopp behövs som bäst.
Ett försök kommer nu att genomföras för att få erfarenheter och för att finslipa modellen inför ett eventuellt breddinförande. Förhoppningsvis kommer detta att leda till att fler vågar ta bussen även under mörka timmar, eftersom man som resenär kommer att slippa långa promenader längs halkiga vägrenar de gånger busschauffören bedömer att det är tryggt att i stället stanna närmare den avtagsväg eller grind ditt man ska.
Nu fortsätter vi arbeta för våra andra initiativ och hoppas även på gehör för dessa.
Exempelvis vill vi att tryggheten ökas ytterligare genom att alla hållplatser garanteras belysning och regnskydd.
Allt för att man ska kunna känna sig tryggare. Detta gäller inte minst de skolbarn som i dag tvingas vänta vid vägkanten. Vi vill också satsa på väl belysta cykel- och bilparkeringar nära knutpunkter och underlätta för den som behöver ta med sin cykel på tåg och buss.
Vissa sträckor är mer riskabla än andra.
Längs riktigt farliga sträckor, framförallt på landsbygden, föreslår Liberalerna att hållplatsen skiljs från vägen eller flyttas och att en ljussignal visar chauffören när någon vill stiga på.
Sådana signalsystem längs lågtrafikerade sträckor skulle låta resenärer vänta på en tryggare plats. Dessutom skulle busschaufförer slippa köra in på små vägar där barn leker de gånger ingen ska kliva av eller på bussen.
En viktig faktor utöver tryggheten är priset. Var och en måste ha råd att nå sitt resmål.
Tider på dagen då bussarna går halvtomma har Liberalerna därför lagt ett förslag om lågpris för alla.
För unga människor vill vi mer. Dagens skolbusskort gäller bara vardagar till klockan 20 och inte alla har rätt till det. Även skolungdomar utan skolbusskort behöver kunna ta sig till hockey, cirkusskola och vänner – oavsett om deras föräldrar har god ekonomi eller kan skjutsa. Det främjar miljön och ger jämlikhet och självständighet.
Därför har vi lagt ett förslag om 100-lappen -– ett fritidskort för skolungdom som gäller kvällar och helgdagar.
Politik för människor med funktionsnedsättning handlar om frihet. Trots att det ger frihet att kunna ta bussen vid gott väglag eller på kända sträckor får färdtjänstresenärer idag ingen rabatt i ”vanlig” kollektivtrafik. Detta är ojämlikt. Offentlig miljö, inklusive kollektivtrafik, ska vara till för alla. Liberalerna har därför föreslagit att människor som behöver färdtjänst för vissa resor också ska få fria resor med buss och pendel de sträckor de kan och orkar. Nu vill vi att den utredning som utlovats snarast genomförs. Vi är övertygade om att vårt förslag kan göra livet enklare, friare och betydligt mer jämlikt.
Vi är glada och tacksamma över att den rödgröna majoriteten är överens med oss om tryggheten i nattstopp – sådant konstruktivt samarbete gynnar invånarna och skapar ett bättre län. Våra övriga förslag är också lagda och vi hoppas att de snart blir verklighet. Invånarnas gemensamma trafik ska vara trygg och till för alla.
Bussar och pendeltåg är vardagsfrågor, men för många också en frihetsfråga.
Bussen ska komma – till alla som behöver den.
Johanna Norberg, ledamot (L) kollektivtrafiknämnden Alfred Mujambere, Liberalerna TierpAnn-Charlotte Ågren, Liberalerna Älvkarleby Irmeli Bellander, Liberalerna ÖsthammarJenny Gavelin, Liberalerna Enköping Anders Cyrillus, Liberalerna HåboTomas Bergström, Liberalerna HebyUlrika Ljungman, Liberalerna Knivsta