Carin Götblad har varit polischef på högsta nivå i 25 år inom polisen – längre än någon annan. Efter sex år som regionpolischef i Region Mitt slutar hon den 1 oktober. Hon efterträds av Ulf Johansson, som i dag är regionpolischef i Stockholm.
– Mitt förordnande tar slut och jag fyller 65, så det kom inte som en överraskning. Jag har trivts jättebra, men det kan vara dags att göra något annat de sista åren. Jag hoppas kunna jobba tills jag är 69, säger Carin Götblad.
Hade du velat få ett nytt förordnande?
– Jag sa till rikspolischefen när vi pratade att jag trivs jättebra, men att jag också kan tänka mig att vara chef på en mer operativ nivå närmare verksamheten.
Carin Götblad drar en rad åtgärder hon är stolt över under sina sex år här: De långsiktiga förebyggande strategierna som polisen sytt ihop med alla större städer i regionen. Att andelen uppklarade fall ökat tre år i rad. Att andelen kvinnliga chefer ökat från 11 till 33 procent.
– Och inte minst att vi fått så många grovt kriminella bakom lås och bom. Vi har beslagtagit mycket pengar och narkotika, vilket är av stor betydelse för att unga ska se att det inte går att leva på det sättet.
Samtidigt har vi ju haft en kraftig ökning av grova våldsbrott i bland annat Uppsala. Hade polisen kunnat agera annorlunda för att stoppa utvecklingen?
– Den ökningen sker i hela landet. För att få bort den grova och organiserade brottsligheten behöver vi jobba hårt under lång tid. Tyvärr finns jättemycket att göra, vi har ett samhälle som fallit isär på många sätt. Det krävs mycket tidigare insatser från socialtjänst och mer resurser till skolorna.
I våras slog Region Mitt larm om en kraftig ökning av personer under 15 år som begår grova våldsbrott. Detta är den fråga som oroar Carin Götblad mest, eftersom risken är att gängkriminaliteten växer ännu mer de närmaste åren.
– Det får bara inte bli så. Nu måste samhället mobilisera sig ännu mer.
Hur då?
– Det krävs snabbare reaktioner på oacceptabelt beteende. Vi måste jobba mycket mer med integrering på alla sätt, så att människor kommer i arbete, känner att de hör till, tar eget ansvar, klarar sig i skolan. Vi måste ge unga människor, särskilt i utsatta områden, hopp och peka på möjligheter. Det handlar både om piska och morot.
Carin Götblad vill också se åtgärder som underlättar polisens utredningsarbete. Hon lyfter behovet av en folkräkning, eftersom polisen märker att det finns väldigt många människor som bor i kommunerna utan att vara skrivna där och som blir utnyttjade på olika sätt. Hon ser också stort behov av sekretesslättnader mellan myndigheter.
– Något vi i Region Mitt jobbat mycket med sista halvåret är mer offensiva insatser mot individer: vi samlar allt vi vet om de grövsta kriminella och sedan slår vi till. För att bli riktigt effektiva behöver vi få mer hjälp från Skatteverket, Försäkringskassan och andra myndigheter. Om inte sekretessreglerna lättas mellan myndigheter kommer vi inte åt den organiserade brottsligheten. Regeringen måste sätta igång med detta.
Det enda Carin Götblad vet om sitt yrkesliv efter den 1 oktober är att det inte blir en tjänst inom Region Mitt.
– Nej, jag tror inte att man ska vara kvar i den verksamhet där man varit högsta chef. Men annars får vi se. Jag är övertygad om att det blir något bra.