Malmström (MP): Orimligt ha kvar nakenbadet

Svar på ledarkrönikan "Barn skadas inte av att se naken hud, Malmström" (22/6).

Uppsala 30 juni 2020 06:40
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I stora delar av Sverige finns många sjöar och gott om strand och utrymme för bad. I Uppsala däremot har vi brist på bad i förhållande till vår växande befolkning. På grund av platsbristen måste vi tillgängliggöra så många bad som möjligt. Inte minst nu när befolkningen växer kraftigt och fler semestrar hemma.

I Fjällnora är besökstrycket mycket stort året runt, inte minst bland barnfamiljer sommartid. Däremot undviker barnfamiljerna nakenbadet, som i princip endast har vuxna besökare och dessutom relativt få besökare jämfört med den allmänna badplatsen. Därför ser vi i gatu- och samhällsmiljönämnden som ansvarar för våra bad och friluftsområden i Uppsala det som orimligt att vi ska ha ett bad anpassat främst efter vuxnas behov i ett område där barn ligger packade som sillar.

 

För att öka badkapaciteten vid Fjällnora ska vi i dialog med berörda organisationer hitta en alternativ placering av nakenbadet, vilket är beslutat i politisk enighet i samband med att vi antog Uppsalas badplatsplan. Som miljöpartist skulle jag gärna se att vi kan vi göra det fritt att bada med eller utan badkläder på alla badplatser, men det är inte en framkomlig väg i dagsläget. 

Att i praktiken avsätta denna fina strand för vuxnas exklusiva nakenbadande i ett friluftsområde där besökstrycket är så högt som i Fjällnora är svårt att motivera ur ett allmänintresse när staden växer med tusentals nya medborgare varje år. Det här är en av många åtgärder för att stärka kapaciteten i våra friluftsområden och samsas på de ytor vi har till förfogande. 

Det är olyckligt att UNT väljer att tolka att det har med moral och rädsla för nakenhet att göra.

Rickard Malmström (MP), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden

Svar:

Det jag kritiserade var alltså Malmströms argumentation mot nakenbadet i ett tv-inslag (SVT, 16/6). Miljöpartiets kommunalråd sa att "barnfamiljer känner sig inte välkomna där vuxna människor går nakna", samt att nakenbadet inte är "en allmänt accepterad miljö".

Jag har svårt att se det som annat än moralism. Särskilt märkligt blir det när en representant för ett "normkritiskt" parti angriper nakenbadet på det sättet. Vad som gör Malmström till uttolkare för vad barnfamiljer tycker är också höjt i dunkel. Som mamma är jag betydligt mer rädd för moralism än för nakenhet.

Vid Fjällnora har det alltså funnits ett uppskattat nakenbad i fem decennier. Att just det avskilda lilla badet skulle behöva tas bort är nonsens.

Sakine Madon, politisk chefredaktör 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Ung flicka till sjukhus med ambulans – efter cykelkrock

Fastighetsaffärer

36-åring ny ägare till fastigheten på Björkvägen 3 i Knutby - prislappen: 1 700 000 kronor

Fastighetsaffärer

Ny ägare till hus i Knivsta

Fastighetsaffärer

67 kvadratmeter stort hus på Gräsö sålt för 1 650 000 kronor

Fastighetsaffärer

Tomt i Skölsta, Uppsala har fått nya ägare - priset: 1 990 000 kronor

Visa fler