Regeringen överväger att det bara ska finnas en typ av gymnasieutbildning i kombination med elitidrott och att den ska vara riksrekryterande (riksidrottsgymnasiet, RIG). Det skulle innebära att väldigt många bra och efterfrågande utbildningar som i dag bedrivs inom ramen för nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) och lokal idrottsutbildning (LIU) inte skulle kunna fortsätta sin verksamhet. Ungefär hälften av alla platser på idrottsgymnasierna skulle försvinna. Det skulle medföra stora problem både för Sverige i stort och för oss i Uppsala län.
Celsiusskolan är Sveriges största idrottsgymnasium och erbjuder utbildningar där elever kan kombinera sina gymnasiestudier med en idrottssatsning på både elit- och breddnivå. Där och på andra idrottsgymnasier kan eleverna kombinera elitidrottande med studier och må och nå toppen både under och efter elitkarriären. Vi är mycket stolta över denna fina verksamhet.
Regeringens promemoria har sitt ursprung i ett förslag från Moderaterna i utbildningsutskottet om att regeringen skulle se över möjligheterna för elever och familjer att själva få bekosta sin utrustning såsom exempelvis häst, skidor eller annat. Det förslaget finns med och det anser vi är bra. Det är inte rimligt att skattemedel ska finansiera elitutrustning. Men att föreslå att NIU och LIU ska läggas ner, med förevändningen att en del av utbildningarna inte är tillräckligt bra, var inte efterfrågat och är inte rimligt.
Det är bättre att följa upp regelverket och förbättra tillsynen av kvaliteten istället. Färre platser innebär en större selektering av ungdomar och skapar en större stress. Det är många faktorer som påverkar vem som blir framgångsrik i idrott. Dessutom kan konsekvenserna inom idrottsrörelsen på sikt bli förödande om antalet platser minskar. Likaså för Uppsala och Celsiusskolan som är framstående inom idrott och har både RIG, NIU och LIU.
Vi riskerar att gå miste om ungdomar som utövare, kvalificerade tränare samt möjligheten att hitta nya talanger. Idrott ger bättre inlärningsförmåga och många avslutar sin utbildning med både bra betyg och tunga meriter i sina idrotter. Det vore bättre om fler, inte färre, kunde kombinera idrott med skolgång. Det ger dessutom en bättre folkhälsa, ofta i kombination med bra skolresultat.