Replik
Den svenska skolan är i djup kris. Så långt har Uppsala kommunfullmäktiges vice ordförande Carl Lindberg rätt. Men det hindrar inte att dennes analys, med grund i en egenfärgad historisk tillbakablick, är både fel och farlig. I Carl Lindbergs värld var den svenska skolan som bäst under enhetsskolans tid, på sjuttio- och åttiotalet. Detta var en skola styrd in i minsta detalj av politiker och byråkrater. Modellen hämtades från gamla DDR. Min egen mor, vid tidpunkten ung språklärare på en svensk högstadieskola i Falköping, fick tillsammans sex andra kolleger åka på resa till den kommunistiska diktaturen. Detta för att inspireras av landets socialistiska skolmodell. Motsvarande resor gjordes över hela Sverige. Samarbetet mellan Sverige och diktaturen DDR var djup och sanktionerad av Olof Palmes regering.
I slutet av åttiotalet växte kraven på ökad valfrihet, tydligare kunskapskrav och mer makt till elever och föräldrar. I början av nittiotalet kom friskolereformen som innebar att makt flyttades från politiker till föräldrar och barn. Och det är här grunden läggs för skolans förfall enligt Carl Lindberg. Som ett exempel ger han de föräldrar som valt ett privat skolalternativ för sina barn, i dag uppgår dessa till 120 000.
Forskning visar att skolsegregationen bara till 10-15 procent kan förklaras med det fria skolvalet. Den ökade skillnaden mellan skolor beror i stället på att Sverige under de senaste 25 åren dragits isär politiskt, ekonomiskt, kulturellt och socialt. Det finns skolor där en majoritet av eleverna har svenska som andraspråk och föräldrarna saknar resurser avseende språk och utbildning att kunna hjälpa sina barn. På andra skolor dominerar barn till etniska ofta högutbildade svenskar. En totalt misslyckad integration, ökat antal bidragsberoende och ett växande skuggsamhälle gör avtryck i skolan. De långsiktiga konsekvenserna av detta politiska misslyckande är svårt att i dag överblicka. Men det är en farlig och sorgesam samhällsutveckling.
Den svenska skolans förfall började inte med det fria skolvalet. Sverige hade en av världens bästa skolor fram till slutet av sextiotalet. Det som då hände var att Socialdemokraterna drev igenom den bisarra DDR- influerade enhetsskolan. Bort med betyg, tydliga krav på kunskap, studentexamen och spetsutbildningar. Mindre ordning och mer av grupparbeten, elevaktiv undervisning, lust, hopp och lek. Lärare slutade att vara någon man respekterade och som förmedlade kunskap. Istället blev dessa handledare och sedermera coacher som diskret skulle vägleda barnen genom uppväxten. Elever från resursstarka hem kunde kompensera skolans brister på hemmaplan. De som betalade det högsta priset för det socialdemokratiska skolexperimentet var det växande antalet barn från ekonomisk utsatta miljöer.
Det som är mest anmärkningsvärt med Carl Lindbergs artikel är inte hans selektiva minne hur skolan såg ut för 25 år sedan utan angreppen på det fria skolvalet och kraven på dess avskaffande. Lindberg vill inte bara förbjuda friskolor utan flytta makten tillbaka till politiker och byråkrater. Dessa ska sedan planera och placera elever på olika skolor i kommunen. Barn från välbärgade områden ska sannolikt bussas till skolor på andra sidan av kommunen för att utjämna sociala klyftor. I grunden är detta en allvarlig inskränkning av mänskliga rättigheter. Politiker skall vara förvaltare inte förmyndare. Det är min och alla andra föräldrars rättighet att välja skola för våra barn. Inte socialdemokratiska politiker som Carl Lindberg.
Vi behöver en skola som fokuserar på ordning, stöttning och tydliga krav. Detta tillsammans med en mer ansvarfull invandringspolitik där familjer verkligen integreras lägger långsiktigt grunden för att kunna vända skolans nuvarande mycket sorgesamma utveckling.
Slutligen, till Carl Lindberg vill jag säga att den politiska reform ditt parti sjösatte i slutet av sextiotalet var ett svek mot elever från socialt utsatta miljöer. En skola som inte förmår att ge eleverna tillräckliga kunskaper drabbar alltid de svagaste eleverna. Sverige skall inte avskaffa det fria skolvalet. Ej heller backa tillbaka till en skola inspirerad av en av de mest brutala diktaturer som funnits i Europa. Vi ska i stället bygga en skola kring begrepp som ordning, kunskap, respekt, goda värderingar och allas rätt att själva forma sitt eget liv. Det fria skolvalet handlar därför djupast sett om demokrati.