– Vi behöver fortsatt minska kostnaderna, främst på administration där vi sett att de har ökat kraftigt jämfört med personal i kärnverksamheterna. Annars riskerar vi ett underskott på sikt på 1,2 miljarder, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.
Totalt räknar Region Uppsala med en oförändrad skattesats och ett plus på 203 miljoner kronor för 2022. Några nya satsningar ryms i budgetförslaget, som presenterades på tisdagen.
Sedan tidigare är det känt att kostnadsfri vaccinering mot fästingburen hjärninflammation, TBE, införs för barn och unga under 2022. Exakt hur vaccineringen ska gå till kommer regionen att återkomma till.
Satsningen på särskilda äldremottagningar utökas till samtliga vårdcentraler samtidigt som närvårdsplatser inrättas i Tierp och Älvkarleby. Östhammar ska få ett vårdcentrum, där fler specialistkompetenser samlas.
Det blågröna styret vill också satsa på psykiatrin, bland annat med en särskild psykiatriambulans och en utökning av resurserna till npf-utredningar för barn och unga för att beta av köerna.
Sparprogrammet på Akademiska sjukhuset fortsätter, men skjuts ett år framåt på grund av pandemin. Målet är nu att en budget i balans ska presenteras inför 2023. Under 2022 tillåts ett fortsatt underskott på 200 miljoner kronor för sjukhuset. Trots neddragningarna ska Akademiska sjukhuset förstärkas med 4–6 intermediärvårdsplatser.
– Under pandemin har vi sett att det råder en stor brist på IMA-platser och det här är en stor satsning på 22 miljoner kronor, säger Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd.
Sparpaketet gör dock att det blir ett tufft år för Akademiska sjukhuset, säger hon.
IVO kom med skarp kritik mot akutmottagningen där vårdplatsbristen till följd av brist på sjuksköterskor är ett underliggande problem. Hur ska ni lösa det samtidigt som sjukhuset ska spara?
– Vi har aldrig sagt att vi ska spara på sjuksköterskor. Här behöver vi bli en attraktiv arbetsgivare. Och vi gör olika satsningar, som bland annat på friskvårdsbidraget och förändringar av arbetstidsmodellen, säger Malin Sjöberg Högrell.
Kollektivtrafiken beräknas också gå med ett underskott på 144 miljoner kronor. Där har intäktstappet varit stort till följd av pandemin. Fortsatta analyser ska göras av eventuellt förändrade resebehov efter pandemin.