Peter Lomm var under många år en välkänd profil i Uppsalas nattliv. Efter att bland annat ha drivit klassiska klubbar som Skarholmen och News Café i staden bosatte han sig i Thailand, där han startade Harrys pub i Patong. Efter en tids sjukdom somnade Peter Lomm in i september. Han blev 61 år.
– Han hade ett stort hjärta och var oerhört generös. Och han var förbannat rolig. Jag har inte ett ont ord att säga om honom, säger Fredrik Granting, som till en början var kollega till Peter Lomm. Snart utvecklades dock relationen till en vänskap som skulle hålla länge.
De två lärde känna varandra på nattklubben Greven i Halmstad, Fredrik Grantings hemstad. Peter Lomm drev klubben och Fredrik Granting arbetade då i baren. Det var Peter Lomm som senare fick honom att flytta till Uppsala i början av 1990-talet.
– Han och tre kompanjoner skulle köpa Skarholmen och jag fick vara ansvarig för verksamheten över sommaren. Utan Peter hade jag inte kommit till Uppsala. Han var en "life changer" för mig. Ibland behöver man ha tur med människorna som man träffar på i livet. Man behöver någon som tror på en, och Peter trodde på mig, säger Fredrik Granting, som numera är vd för Göransson arena i Sandviken.
I en UNT-artikel från den 3 mars 1992 berättade Peter Lomm om planerna för Skarholmen. Han och kompanjonerna var då i full gång med att rusta upp lokalerna inför den stundande sommarsäsongen.
– Danskvällar med 25-årsgräns skall locka en mogen publik och vi tänker också satsa på bar, casino och artistuppträdanden, samtidigt som vi bedriver kaféverksamhet. De flesta publikkategorier ska alltså få sitt, sade han då.
Peter Lomm, Fredrik Granting och Olle Nordlander, även han från Halmstad, öppnade senare News Café i Folkets hus i Uppsala. I lokalerna fanns också News Club och 1996 hade man premiär för Upstairs, ett koncept där folk i 30-årsåldern skulle få dansa till 1970- och 1980-talsmusik. I samband med lanseringen beskrev Peter Lomm den viktigaste framgångsfaktorn för krogsatsningarna.
– Personalen är viktig, den ska vara lättsam. Miljön och menyn ska vara i enhet med dem som serverar: det ska vara folkligt, sade han till UNT då.
Efter en minnesstund där Peter Lomms närmaste medverkade spreds hans aska i havet i Thailand, enligt hans egen önskan.