Villa brann ned i Rasbokils-Tibble

En villa har under natten brunnit ner till grunden i Rasbokils-Tibble strax utanför Uppsala. Polisen befarar att personer kan ha brunnit inne.

18 september 2019 00:53

- Brandplatsen är fortfarande avspärrad i väntan på teknisk undersökning. Det är fortfarande för varm efter branden för att starta undersökningen, sade Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen vid 11-tiden på onsdagsförmiddagen.

Vid 00.13 fick SOS Alarm samtal om att ett hus i Rasbokils-Tibble, cirka två mil nordost om Uppsala, hade börjat brinna. Räddningstjänsten ryckte ut till platsen med totalt fyra enheter från Bärby, Fyrislund, Björklinge och Uppsala för att försöka få kontroll på lågorna.

– Vi har precis kommit till platsen. Det verkar vara en villa eller en sommarstuga på ungefär 100 kvadratmeter som brinner. Det är helt övertänt, sa Peter Tistan, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral vid 00.30-tiden.

Det är fortfarande okänt om någon har skadats i branden.

– Det är väldigt oklart än så länge. Eventuellt är det en boende som kan ha skadats men vi vet inte med säkerhet ännu, sa Peter Tistan.

Vid 01.40-tiden meddelade räddningstjänsten att huset inte kommer att gå att rädda.

– Huset kommer att brinna ned. Vi begärde förstärkning med en extra tankbil för att kunna skydda buskage och intilliggande skog. Nu är vi fem enheter med drygt tio gubbar som jobbar på platsen. Som det ser ut nu kommer vi att kunna hindra elden från att sprida sig vidare, sa Peter Tistan.

En bil som var parkerad i närheten har också brunnit i samband med husbranden.

– Bilen är troligtvis helt utbränd men om det innebär att någon varit i huset eller vilken betydelse det har vet vi inte i nuläget. Det går inte att ta sig in i huset utan vi får vänta med att gå in, sa Peter Tistan.

Vid 03.20-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och att man kommer att efterbevaka platsen under morgonen.

– Vi kommer att minska ned bevakningen under natten. Det brinner lite smått fortfarande men vi kommer inte att ha några större styrkor nu under småtimmarna, sa Hans Eriksson, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

Vid 04.30-tiden meddelade polisen att man kommer att spärra av huset för en teknisk undersökning när räddningstjänstens insats på platsen är avslutad.

Vid 06.30-tiden var en släckningsbil kvar på platsen för att övervaka och släcka eventuella restbränder.

– Vi kommer att vara kvar under morgontimmarna för att hålla koll och senare under dagen lämna över platsen till polisen som får undersöka vad som hänt och om någon person funnits i huset, sa Hans Eriksson.

Polisen bekräftar vid 07-tiden att man fortfarande befarar att personer kan vara innebrända.

– Det fanns misstankar om det i natt och vi har just nu inga nya uppgifter på att det har förändrats, säger Tobias Ahlén, presstalesperson på polisen region Mitt och säger att man kommer att behöva vänta på att husresterna har svalnat innan den tekniska undersökningen kan genomgöras.

– När det är möjligt går inte att säga, det är olika från fall till fall, säger han.

Vet ni hur många personer som var skrivna på adressen?

– Nej, jag har inga uppgifter om det just nu.

Polisen har inlett en undersökning om mordbrand. Brandorsaken är fortfarande okänd.

Vid 11-tiden på onsdagsförmiddagen var det fortfarande oklart om det fanns personer i byggnaden när branden startade. Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen uppgav då att platsen fortfarande var avspärrad i väntan på teknisk undersökning.

- Det är först när vi kan undersöka brandplatsen som vi kan se om någon förolyckats i branden, sade Jonas Eronen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pontus Keskisärkkä/Lars Johansson