Så började Robyns historia – i Luthagen

En tonårig talang som gillade hiphop, en replokal som blivit skivstudio och en Uppsalaproducent på uppåtgående. Numera är Robyn en internationell stjärna, men såhär började berättelsen – i Uppsala.

26 augusti 2019 07:00

Våren 1995 sitter en 15-årig tjej i en studio i Luthagen, tillsammans med Uppsalaproducenten Ulf Lindström och hans producent- och låtskrivarpartner Johan Ekhé. 15-åringen heter Robin Carlsson och har åkt från Stockholm på uppmaning av skivbolagschefen Peter Swartling, som vill att Ulf Lindström och Johan Ekhé testar att samarbeta med henne, för att se om det funkar.

– Robin kom till Uppsala och hade med sig en vers och en refräng. Men vi tyckte att det behövdes en bättre refräng till låten, minns Ulf Lindström.

Arbetet med att skriva klart låten gick trögt och till sist fick en frustrerad Robin nog och nynnade ”skvallerbytta bingbång” i den uteblivna refrängens ställe. Och plötsligt fanns låten där, den som skulle bli den internationella hiten ”Do you really want me” med Robin Carlsson under namnet Robyn.

– Det där hände alltså redan första dagen, säger Ulf Lindström. Samarbetet var ett faktum.

Under veckodagarna spelade Ulf Lindström och Johan Ekhé in ett album med soulsångerskan Jennifer Brown, men på helger och lov kom Robyn till Uppsalastudion. Under våren spelade de in 7 av de 13 låtar som skulle bli debutalbumet ”Robyn is here”.

– Det gick fort och lätt, i princip gjorde vi klart en låt per helg, säger Ulf Lindström.

De tre fann de varandra i musiken, gillade samma artister och influerades av r’n’b och hiphop. Studion i Uppsala var fylld av importskivor från England och USA.

– På fredagskvällarna såg vi till att avbryta i tid så att Robyn kunde titta på sitt favoritprogram ”Yo MTV Raps” på MTV.

Ulf Lindström kände att de hade något spännande på gång och han beskriver den unga Robyn som en riktig urkraft. Låten ”Do you really want me” togs emot med öppna armar på skivbolaget. Men Robyn, Ulf och Johan stretade emot.

– Vi kände alla att ”Do you really want me” var lite ... barnslig. Vi ville inte skapa ett ”one hit wonder”, så vi ville släppa en annan singel först – en singel som skulle etablera henne som artist, säger Ulf Lindström.

Det blev ”You’ve got that something” och Ulf Lindström är glad över det. För när ”Do you really want me” släpptes och allt brakade loss hade folk redan fått bekanta sig med Robyn.

Vad som hände sedan är välkänt. Robyn syntes och hördes överallt. Ungdomar landet över skaffade sig en ”Robynfrisyr”, med lång lugg och kortklippt nacke. Robyn blev, kort sagt, en stjärna. Men även för Ulf Lindström och Johan Ekhé förändrades tillvaron. Inför Robyns försenade USA-lansering – det hann gå tre år innan debutalbumet släpptes där – snuvades den amerikanske superproducenten Dallas Austin på möjligheten att göra en remix på ”Do you really want me”. Lindström och Ekhé flögs över till USA och fick en budget för remixen som var lika stor som budgeten för hela albumet i Sverige.

– Vårt arbete med Jennifer Brown spelade också roll, men visst förändrade Robyn mycket. Vi blev internationella producenter, fick ordentligt betalt och hade råd att både bygga studior och hålla på med det vi älskade mest, säger Ulf Lindström.

Trion Robyn/Lindström/Ekhé fortsatte att arbeta tillsammans på ytterligare två album innan deras vägar skildes åt.

– Robyn är den artist som jag suttit mest med i samma rum och arbetat. Totalt har vi skrivit ett 30-tal utgivna låtar tillsammans, varav de flesta har hamnat på Robyns album, men en del har gjorts av andra artister, som till exempel Darin. När vi slutade arbeta ihop tog vi ett varmt och gemensamt farväl.

Soft Sound Studios

Uppsalabandet Vibe, med Ulf Lindström, Erik Hagström, Erik Andersson och Suzette Love, repade under början av 1990-talet i en lokal på Dalgatan i Luthagen. Under den här tiden lärde Vibe också känna Johan Ekhé, som engagerades som livemusiker. Så småningom, efter att bland annat ha släppt två album, lades bandet Vibe ner och replokalen utvecklades till en renodlad studio, som fick namnet Soft Sound Studios.

Den drevs av Ulf Lindström och Johan Ekhé, tillsammans med Erik Hagström.

Under denna tid var också Soft Sound Studios-gänget inblandade i en klubb på Barowiak/Sten Sture som hette Diviniation, tillsammans med andra musiker och musikprofiler från Uppsala.

Studion såldes vidare 1999, men Ulf Lindström och Johan Ekhé fortsatte att arbeta som en låtskrivar- och producentduo i Uppsala och Stockholm i sammanlagt över 20 år. Johan Ekhé har fortsatt med musiken och är i dag aktiv i bandet Hoffmaestro. Ulf Lindström har sadlat om och är creative director på ett mediebolag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Åberg Lundén