Sommarlovskul under ytan – på bibblan

För den nyfikne finns det gott om saker att upptäcka på Enköpings bibliotek under sommaren. På onsdag 7 augusti går man på djupet - i ån.

3 augusti 2019 18:00

Direkt när en kliver in på biblioteket nere vid Joar Blå märks det av att det är sommartider. Inte för att böckerna är mer lättklädda på något vis, utan för att det finns gott om läs- och aktivitetstips som tävlar om ens uppmärksamhet och lediga tid.

Ett bord är uppdukat som ett veritabelt smörgåsbord av bok- och filmpaket att ta sig an. Arabiska författare; ett paket med klassiker eller kanske en samling roliga böcker, som Liftarens guide till Galaxen? Gott om idéer för den villrådige.

På en pelare hänger olika affisch uppklistrade om sommarlovets barnsatsning Sommarboken, som i år har temat "Under ytan".

– Nu på onsdag kommer vi följa med vattenstrateg Johan Axnér när han visar upp vad som finns i Enköpingsån och så får barnen lära sig olika saker om vad som finns under ytan, säger bibliotekspedagog Lindy Strandarv.

En tipspromenad på temat finns uppsatt här och var inne på Huvudbiblioteket. Kluriga frågor om hav och vatten, oavsett ålder. Har alla koll på hur länge man kan hålla andan? Eller att knaggrockor finns i svenska vattendrag?

Sommarboken pågår hela sommarlovet och olika aktiviteter sker på biblioteken i Enköping, Örsundsbro och Fjärdhundra. Allt är gratis och för barn från 6 år och uppåt. Allt i läsfrämjandets namn.

– Det finns inga krav och man får läsa så mycket eller så lite som man vill. Barnen verkar ha haft roligt. Vi ger lite olika boktips och så pratar vi om saker som sjunka skepp i havet, gruvor och insekter. Det går ju att vara under ytan på marken också, säger Lindy Strandarv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Dahlbäck

Ämnen du kan följa