Offentliga toaletter i Uppsala sabbas

Sabotörer av offentliga toaletter ger kommunen huvudbry. Åtta av de 20 offentliga toaletter som finns i Uppsala är tillfälligt stängda på grund av skadegörelse.

3 juli 2019 21:00

Väljer du ut en toalett att uppsöka i Uppsala är risken stor att du möts av en låst dörr. Fem toaletter i Stadsträdgården och samtliga tre vid Nybron och håller nämligen på att renoveras. Utbyte av lås är en vanlig form av skadegörelse, men förstörelse även av det unikare slaget förekommer. Exempelvis har alla fyra toaletter i Pelleparken nyligen behövts fräschas upp efter att någon grillat i golvbrunnen. Kostnaden för att återställa en saboterad toalett kan i värsta fall uppgå till cirka 100 000 kronor.

– Det är mycket pengar. Framförallt när till exempel toalettbyggnaden i Pelleparken kostade drygt en miljon att köpa ny och fem år senare måste renoveras, säger Per-Rickard Rönnberg.

I vintras försökte kommunen stävja sabotaget genom att ställa betongklumpar framför dörrarna, men då var det ingen som överhuvudtaget kom in. När betongklumparna togs bort dröjde det inte länge tills toaletter förstördes igen. Nu står hoppet främst till ny teknik.

– Det vi hoppas är att vi ska få så pass avancerade toaletter att de är självstädande. Det finns sådana toaletter som har en städprocess som drar igång 15 minuter efter att dörren slagits igen vilket såklart är bra. Men det kostar också mycket pengar.

Från kommunens sida är det svårt att vidta några ytterligare åtgärder.

– Vi har bevakningsbolag som är där på morgonen och väcker de sovande men det kostar också pengar. Det är väl det vi kan göra. Vi har valt att ha öppet dygnet runt för att inte få brytskador på dörrarna. Folk tar sig in oavsett om vi har lås eller inte.

<p>HÄR LIGGER UPPSALAS OFFENTLIGA TOALETTER</p>

Stadsträdgården: Nio toaletter

Pelleparken: Fyra toaletter

Nybron: Tre toaletter

Gamla Upsala högar: Två toaletter

Vaksala: En toalett (pelartoalett)

S:t Eriks torg: En toalett (pelartoalett)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Weimer

Ämnen du kan följa