De köper Juvelen för halv miljard

Tidningen har tidigare skrivit om att Uppsalas nya landmärke – Juvelen – är till salu. Nu har byggaren Skanska hittat en köpare och sålt huset och fastigheten till Vasakronan.

13 juni 2019 08:47

Det nybyggda och omskrivna huset, som ligger i den södra delen av Resecentrum, började byggas 2016 och är i nuläget inne i slutfasen. Enligt tidigare uppgifter från Skanska ska det ha kostat 340 miljoner kronor att bygga.

Nu gör alltså företaget en rejäl vinst på investeringen i Uppsala då köpeskillingen ska vara 563 miljoner kronor och gäller fastigheten Fålhagen 1:39, Juvelen.

– Förvärvet av Juvelen är ett starkt tillskott till vår portfölj, säger Vasakronans vd Fredrik Wirdenius i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare är det klart med flera olika hyresgäster i Juvelen, som bland annat Base10, restaurangkedjan Vezzo, konsultföretaget Projekt engagemang Sweden och bolaget Viva Media. Sammanlagt är den uthyrbara ytan i huset 8 600 kvadratmeter varav knappt 7 800 kvadratmeter utgörs av kontor och cirka 800 kvadratmeter av butik och restaurang.

I slutet av april var två tredjedelar av kontors- och affärslokalerna uthyrda.

– Vasakronans uthyrningsgrad i region Uppsala ligger på 98 procent och hyresutvecklingen är stabilt uppåtgående, fortsätter Fredrik Wirdenius.

På andra sidan järnvägen kommer Vasakronan under hösten att börja bygga Magasin X som gör att de framöver äger två stora praktbyggnader i området.

– Det är ett läge som är attraktivt redan i dag och kommer att upplevas som ännu mer attraktivt framöver, säger Fredrik Wirdenius.

Vasakronan, som är Sveriges största fastighetsbolag, tillträder Juvelen i december.

LÄS MER: Byggstart för nästa stora projekt

LÄS MER: Nu är Juvelen till salu

Juvelen

Yta: 11 500 kvadratmeter.

Varav kontor: 7 350 kvadratmeter.

Butiker och restaurang: 1 285 kvadratmeter.

Antal våningar: 7,5.

Byggstart: 2016.

Inflyttning: Maj 2019.

Kostnad: 340 miljoner kronor.

Arkitekt: Utopia.

Adress: Stationsgatan/Strandbodgatan vid Resecentrum i Uppsala.

Källa: Skanska

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson

Ämnen du kan följa