"Det kräver mer intelligens att lita på folk"

Efter 30 kvällar runtom i landet med föreställningen "Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt" avslutar Bob Hansson sin turné i Uppsala.

29 maj 2019 11:00

Exakt vad för sorts föreställning det handlar om är inte lätt att sätta fingret på, men "Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt" innehåller bland annat humor, musik, vetenskap och poesi.

– Vissa kommer till mig och säger att de har skrattat jättemycket, så för dem var det en komedi, medan andra har gråtit och för dem verkar det vara terapi. Så det slår mig nu att det kanske är en blandning av komedi och terapi – och allt däremellan, säger Bob Hansson.

Föreställningens tema är hursomhelst snällhet och empati. Hur snällhet fungerar i det lilla, hur vi kan vara generösa mot varandra och oss själva, men också vad företag, organisationer och nationer kan tjäna på snällhet. Bob Hansson utmanar föreställningar som den att "skitstövlar får mest makt" eller att "cyniska människor är smartast" – två enligt Bob Hansson helt felaktiga föreställningar som också motbevisats av forskning.

– Det kräver till exempel mer intelligens att kunna lita på andra människor än att bara försöka skydda sig från att bli blåst.

Uppsalabördige Kalle Bäccman har gjort musiken. Bäccman och Hansson träffades runt millennieskiftet i musikkollektivet Moder Jords Massiva, som har sina rötter i Uppsala.

– Helt plötsligt stod han bara där på scenen med sin genialitet, och sedan dess är vi samarbetspartners och vänner, säger Kalle Bäccman, som tycker att det känns extra kul att avsluta turnén i hemstaden.

Om musikens roll i "Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt" säger han:

- Bob är en av få som kan stå ensam på en scen i två timmar och få det att flyga. Men musiken kan ändå tydliggöra budskapet, och musiken kan binda ihop olika delar och ge variation.

Kalle Bäccman har tidigare skrivit musik till både film och teater och säger att samarbetet med Bob Hansson fått honom att upptäcka vad han själv har fått med sig.

- Det har varit spännande. Allt jag har lärt mig med Moder Jords Massiva, i mitt arbete med teater och film, med dansduon Martha & Niki och framför allt samarbetet med regissören Suzanne Osten - allt det har jag tagit med mig in i det här.

På frågan om vad som är det viktigaste Bob Hansson vill säga från scenen blir han tyst en stund och tänker efter.

– Jag hoppas kunna ge inspiration till ett anständigt liv, och i förlängningen till en anständigare värld. Jag vill inte bara vara en underhållande paus, utan vill att föreställningen ska fortsätta. Som världens bästa förfest, som fyller både hjärna och hjärta för livet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Åberg Lundén