Nu vet vi vad som rör sig under ytan

Enköpingsån är full av liv under ytan. Visserligen blev fångsten med ryssjan väldigt knapp – men de flesta fiskar har redan klarat av det där med att leka vid tidpunkten för årets upplaga av Enköpingsåns dag.

7 maj 2019 19:00

Tomas Loreth Remén på Upplandsstiftelsen konstaterar att Enköpingsåns dag den här gången infaller för sent för att pricka in fiskarnas lekperiod. De flesta fiskar har redan lekt under den sedan tidigare passerade vårvärmen.

Gustav Johansson, vattenekolog och dykare, har 8 grader i vattnet runt sig i torrdräkten i ån vid Drömparken. Tidigare i vår var vattentemperaturen i våra trakter uppe i 14,5 grader, så att man kan förstå att fiskarna (som ju inte har någon värmande torrdräkt) tyckte att det var angenämare att leka i den temperaturen.

Tisdagens Enköpingsåns dag är den åttonde som ordnas på samma plats med ett liknande upplägg. Förmiddagen ägnades åt skolklasser från Skolstaskolan, Robinson och Entréskolan. Då var även Naturskolans pedagoger med och gav barnen insikter i mängden med liv som finns i ån och Mälaren.

I Biotopias station i Drömparken kunde man stifta bekantskap med en massa spännande småkryp som finns i ån.

Upplandsstiftelsens folk höll i själva fisket med ryssjan och förevisningen av fiskarna.

Förmiddagens övningar var intensiva med många kunskapstörstande barn. Fast fångsten i ryssjan var blygsam.

– Förmiddagens fiske gick jättebra, men det blev inte så mycket. Vi fick en lake och en abborre, berättar Tomas Loreth Remén.

Laken ser han som lite av högsta vinsten i form av förevisningsfisk. Torskfisken är en spännande uppenbarelse.

– Den finns ofta i åar. I alla åar i Uppland finns det lite lake, säger Tomas Loreth Remén.

Som tur är har han med sig ett antal reservfiskar (mört och björkna) som han har tagit upp ur Mälaren. Dessutom fångar Gustav Johansson småspigg och storspigg med håv ur ån.

Dagens andra vittjning av ryssjan ger också napp, om än ett blygsamt sådant. Ytterligare en abborre kan läggas till fiskarna som förevisas inför publiken.

Tomas Loreth Remén berättar att man varje år har en reservryssja uppströms i ån, på andra sidan dämmet som hindrar fiskar från att genomföra sina vandringar i vattnet. På de senaste åren har man inte fått en enda fisk i den ryssjan. Det talar för att dämmet borde tas bort.

– Skulle man ta bort dämmet skulle det krylla med fisk i hela ån, säger han.

Enköpings kommun var först i Uppsala län med att ha en dag av detta slag. Upplandsstiftelsen har sedan den första Enköpingsåns dag även kommit igång med liknande dagar med aktiviteter kring livet under ytan i andra uppländska kommuner.

<p>Dämmet är ett vattenhinder</p>

Här om dagen berättade tidningen om att dämmet i Enköpingsån måste åtgärdas för att fiskar ska kunna passera.

2012 genomförde Upplandsstiftelsen i samarbete med Enköpings kommun provfiske med ryssja, vars resultat tydligt talar för att dämmet hindrar fisken.

I en ryssja nedströms om dämmet fiskades 298 fiskar 2 maj 2012. Nästa dag fiskades 225 fiskar i en annan ryssja, uppströms om dämmet. Samma dag fick man bara upp 30 fiskar i ryssjan nedströms. Skillnaderna torde bero på att dämmet hindrar fisken. Alla fiskar som togs den 2 maj släpptes ut uppströms om dämmet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo