Häng med UNT på valborgsfesten

Sista april är här! Redan på måndagen var valborgsstämningen hög och förberedelserna inför årets firande i full gång – bland annat vid Fyrisåns strand där flottarna inspekterades inför forsränningen. Idag kommer du kunna följa firandet från tidig morgon till sen kväll på unt.se.

30 april 2019 06:00

UNT smygkikade lite på årets utbud av flottar som stod parkerade vid Eddaspången. Emil Arvidsson, som är årets forskarl, har arbetat sedan i november.

– Det kommer kännas så bra när startskottet gått eftersom vi jobbat så länge, sa han.

Också Ebba Pegestam, startområdesansvarig, var förväntansfull.

– Det kommer bli så kul! I år är det så många innovativa idéer bland byggena, sa hon.

Vid Fyrisåns strandkant hittade vi också Tor Thompsson, David Bergkvist och Viktor Olsson. Det tog tre dagar för dem att bygga flotten, som heter Flat Earth Society. Den var så stor att den inte fick plats den vanliga transporten. Killarna fick själva se till att flotten kom fram till Eddaspången.

Forsränningen anordnas av Uppsala Teknolog- och naturvetarkår. I år kommer 123 flottar delta i forsränningen. Varje flotte har vanligtvis 2-4 passagerare så antalet personer som deltar beräknas vara omkring 500. För att delta måste man ha hjälm, våtdräkt och flytväst.

Under dagen idag kommer UNT:s reportrar och fotografer finnas ute i vimlet och skildra Uppsalas största party. Matilda Andersson, nyhetschef, berättar om upplägget:

– Liverapporten från valborgsfirandet startar redan 06:30 på UNT.se, där vi uppdaterar Uppsalaborna på allt de behöver veta inför dagens firande - från väder och trafik till vad som händer på stan. Sedan ansluter vi till några av stans alla champagnefrukostar. 09:45 startar livesändningen av forsränningen. Då är vi på plats med videoteam och reportrar. Ett perfekt sätt för den som inte vill trängas på plats att följa årets blötaste lopp direkt från första parkett, säger Matilda Andersson.

– Från forsränningen går vi sedan vidare till köerna vid nationerna och pratar med studenter som väntar på att få bli duschade i skumpa. Lagom till lunch vid 11:45 koras UNT:s snapsvisevinnare på UKK.

Och efter frukostar, mingel och champagnegalopper, vad händer då?

– Klockan 14:45 är det dags att surfa in på vår livesändning igen, då vi direktsänder från mösspåtagningen vid Carolina rediviva.

Därefter fortsätter vår bevakning av firandet via en koll på slottet där valborgsbalen äger rum. Sedan kommer vi också lyssna på kören vid Gunillaklockan och närvara vid någon av alla majbrasor som brinner i kväll.

Valborgstider

06:30 Liverapporten från valborg drar igång!

09.00 Champagnefrukost

09.45 LIVE på unt.se från Forsränningen

11.45: Sillunch på UKK med snapsvisetävling

14.00 UNT på plats på champagnegalopp

14.45: LIVE på unt.se från mösspåtagningen och OD:s konsert utanför Carolina

17.00: Valborgsbal

21.00: Vårsång vid Gunillaklockan

21.00 Majbrasor tänds

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Stiller