Almtunatränaren nära tårar – "jag fattar inte."

Martin Gudmundsson försökte analysera. Förklara. Med vattniga ögon sade han en mening som fastnade: Man kan knappt tro att det är sant.

14 april 2019 19:29

Almtuna spelar i hockeyettan nästa säsong.

Laget pallade inte för trycket – eller kanske var det så att motståndet helt enkelt var bättre. Hur som helst, Almtuna har åkt ur allsvenskan.

I tränarrummet efter matchen var det dödstyst. Intervjuerna gjordes lågmält, nästan viskande.

– Det var grymt, det är hockeyn när den är som värst. Jag har svårt att sätta ord på det som hänt, man tror inte att det är sant. Ett mål på hela säsongen, det är så brutalt, säger Gudmundsson.

Bara några meter från Gudmundsson sitter Marcus Ragnarsson försjunken i en stol och försöker förklara för lokalradion: hur kunde det gå så här?

– Jag har aldrig åkt ur en serie, varken som spelare eller tränare, säger Ragnarsson när UNT frågar om det var hans tyngsta förlust någonsin i den långa karriären.

Det stod 1–1 efter två perioder och Almtuna hade ett litet övertag i den sista perioden, men så – efter 4.19 av förlängningen – kom målet som betydde att Almtuna skickades ner i ettan.

– Hela säsongen har varit ... ja, vad ska jag säga? För mycket upp och ner. Vi har tagit ett steg och sedan fallit tillbaka, säger Ragnarsson.

Men det är en annan sak som Almtunatränaren säger, och som gör att man höjer litegrann på ögonbrynen:

– Vi har inte varit tillräckligt bra. Det har spretat för mycket, det har varit för turbulent med spelare hit och dit, en tränare som kommer in och som inte får vara kvar. Mycket stök och bök.

Den som är ansvarig för lagbygget är sportchefen Björn Danielsson, som dock hade hunnit lämna Gränbyhallen när UNT ville ha en kommentar.

För Martin Gudmundsson – och för alla kring laget – var den här matchen ett dråpslag.

– Det är så brutalt. Man har ändå slitit dygnet runt, alla vakna timmar har gått till hockeyn.

Frågan är vad som händer nu.

– Jättebra fråga. Ingen aning. Alla kontrakt gäller ju för Hockeyallsvenskan, säger Gudmundsson.

Inom en snar framtid, kanske rentav under måndagen, ska lagledningen ha ett möte med spelarna – ett sorts avslut. Sedan kommer klubbchefen Jan Åkerlund att ha ett möte med styrelsen. Där och då kan Almtunas framtid avgöras. Satsning på att komma tillbaka direkt eller en budgetvariant med spel i Hockeyettan de närmaste åren?

Just nu är det bara tystnad. En talande tystnad. En sorg. Almtunatårarna har nog varit många – och kommer så att bli ett tag till.

ALLSVENSKA KVALSERIEN

Almtuna–Kristianstad 1–2 efter förl

(0–1, 1–0, 0–0, 0–1)

Målen: 0–1 (6.30) Johan Lundgren, 1–1 (33.35) Oscar Milton, 1–2 (64.19) William Pethrus.

Utvisningar, Almtuna: 1x2 minuter. Kristianstad: 1x2 minuter.

Skott: 24–30 (9–6, 5–12, 7–10, 3–2)

Publik: 2 407

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Lundh

Ämnen du kan följa