När Ebba Grön körde över nationen

Tro det eller ej, i dagarna är det 40 år sedan Ebba Grön spelade i Uppsala första gången.

20 februari 2019 16:00

Totalt blev det ett halvdussin Uppsalaspelningar för trion Thåström, Fjodor och Gurra. Första konserten var på Musikforum 16 februari 1979. I UNT fanns en notis dagen före under rubriken "Punkafton". Där skriver tidningen för första gången om Ebba Grön, vars texter "siktar in sig på betongliv, profitsystem, polisvåld och känslokyla i dagens Sverige".

Vid den tidpunkten hade gruppen bara två singlar bakom sig, "Antirock" (med låtarna "Profit" och "Ung & Sänkt") och "Pro-Rock" (med "Mona Tumbas Slim Club" och "Tyst för fan").

Ebba Grön gjorde ytterligare ett par spelningar i Uppsala under hösten 1979 – på Musikforum och Rackis. Den 18 mars 1980 återkom de och delade scen på V/Dala nation med Uppsalabandet Rävjunk och PF Commando – Gävles kanske främsta bidrag till punken. Då var UNT på plats. Recensenten Ulf Gustavsson var inte särskilt imponerad och skrev en tämligen nedgörande artikel med rubriken "Avslagen punkgala". Bilden från Ebbas spelning indikerar ändå att det var ganska bra tryck med mycket folk längst fram vid scenen.

En som minns konserten och syns på bilden är Andreas Berger (mörkt hår med huvudet bortvänt och med blicken riktad mot Thåströms skor).

– Jag stod längst fram till höger om min kompis och minns att jag fick Thåströms gitarr i huvudet. Det var inte så farligt, men gitarrhuvudet träffade min skalle när han sprang runt och vevade.

Andreas Berger såg Ebba Grön ytterligare ett par gånger i Uppsala plus vid ett tillfälle i Linköping när Ebba Grön och Dag Vag var ute på gemensam turné.

Kultvarning

Kultvarning är UNT Kulturs artikelserie om kulturhändelser ur Uppsalas närhistoria.

Här har vi sedan i somras berättat om bland annat Brigitte Bardots filminspelning i Uppsala 1972, Cornelis sista konsert på Flustret 1987, Led Zeppelins konsert i Universitetsaulan 1969 och inspelningarna av Ingmar Bergmans "Enskilda samtal" i Domkyrkan. Alla delar i serien finns att läsa på unt.se/kulturvarning.

Har du varit med på någon rolig, udda eller osannolik kulturhändelse? Tipsa oss gärna på kultur@unt.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner