Ny Siriusseger – lyfter i tabellen

Seger i viktiga bottenkampen gör att Sirius åker hiss i tabellen. Inte mindre än tre lag passerades och nu är blåsvart på fast mark för första gången på väldigt länge.

10 februari 2019 19:43

– Det är nu det vänder. Det sade vi egentligen redan efter Malmömatchen när vi tog en poäng, säger Siriusforwarden Agnes Wiklund.

Söndagen började bra för Sirius, men på annat håll än i IFU Arena. På Gotland hängde bottenkonkurrenten Warberg med Endre bra och hade 3–3 i slutminuterna. Men Endre vann och öppnade för Sirius lyft i tabellen. När Uppsalaget inte hade några problem med att besegra Göteborg, ytterligare ett lag i tabellens nedre region, med 6–3 gick laget från plats 13 till plats 10 i ett huj.

– Vi är bra just nu. Vi spelar ett rakare anfallsspel och defensivt tycker jag att vi varit bra även tidigare, säger Siriustränaren Niklas Johansson och fortsätter.

– Vi får ta med oss att vi tagit sju poäng på tre matcher.

Sirius har jobbat i botten hela säsongen. Senast i omgång tolv var man ovanför det förhatliga nedflyttningsstrecket. Nu är man där igen – för att stanna – om man ska tror Agnes Wiklund, som blev tvåmålsskytt i matchen mot Göteborg.

– Precis, och vi kan lyfta ännu mer. Nu är vi vårt rätta jag igen och är där vi ska vara. Vi har många bra spelare och borde inte legat där vi gjort. Det har varit fördjävligt men vi har jobbat på.

Efter en tung start med baklängesmål i numerärt underläge jobbade sig Sirius in i matchen. Först spelmässigt och sedan målmässigt. Nyförvärvet (dubbellicens från allsvenska Strömsbro) Lovisa Åström serverade Caroline Ericsson öppet mål med två minuter kvar av den första perioden. Sedan i den andra kom den riktiga islossningen.

22.37 2–1 Ett fint utkast av målvakten Jennifer Gräll hittade fram till en helt fri Agnes Wiklund som satte bollen i fyra mot fem.

– Jag tror ändå att det var det målet som sänkte dem. Innan kände de nog att de hade hugg på oss, säger Wiklund.

25.13 3-1 Samme Wiklund klipper till på volley vid bortre stolpen på passning från Maria Schoeps-Jonsson.

28.01 4–1 Amanda Ljunggren kunde lyfta in bollen efter att sprungit i djupet när en motståndarback missat på en hemåtpassning på offensiv planhalva.

30.26 5–1 Schoeps-Jonsson satte Sirius fjärde raka mål – på mindre än åtta minuter.

Segern var i det närmaste klar. Göteborg gjorde 5–3 med mindre än två minuter kvar av matchen men det hann aldrig bli spännande.

– Det kändes som att vi hade kontroll. Vi behöll bra tålamod trots att vi inte fick utdelning i första. Förändringen var att vi började forechecka lite hårdare i andra och även i tredje, säger Johansson.

Sirius spelar sin nästa match på fredag. Även då spelar man hemma men mot tuffast möjliga motstånd i form av seriesuveränen Iksu.

Matchfakta

Sirius–Göteborg 6–3

Superligan

(1–1, 4–0, 1–2) Målen: 0–1 (5.10) Sara Johnsson, 1–1 (18.00 Caroline Ericsson, 2–1 (22.37) Agnes Wiklund, 3–1 (25.13) Agnes Wiklund, 4–1 (28.01) Amanda Ljunggren, 5–1 (30.26) Maria Schoeps-Jonsson, 5–2 Jorunn Göransson, 5–3 (58.12) Moa Rylander, 6–3 (59.45) Maja Brodin.

Skott: 27–15 Utv.min: 4–0 Publik: 482

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund