Det är middagsdags för 5-åriga Isak hemma i Näs Focksta. Isaks mamma Sofia Olsson, tar fram en specialtillagad ketopannkaka ur frysen och väger 40 gram jordgubbar och 22 gram vispgrädde för att få exakt energimängd till middagsmålet. Klockan 17 äter Isak sin ”ketopannkaka” gjord på ägg, vispgrädde, rapsolja och MCT-olja tillsammans med tre jordgubbar och en klick grädde. Till maten serveras en uträknad mängd vätska med tillsats av natriumbikarbonat för att minska syrahalten i kroppen och pulver mot förstoppning.
– Vi har utgått från Isaks favoritmat som exempelvis pannkaka, korv med bröd och fisk när vi fått hjälp av dietist att utforma recepten. Det funkar jättebra och han äter alltid upp maten.
Isaks epilepsianfall började vid 3 1/2 års ålder. En vanlig dag hade han 40-60 anfall.
– Epilepsianfallen var inte alltid stora. Ofta yttrade de sig så att han tappade muskeltonus. Helt plötsligt förlorade huvudet styrka och han slog hakan i bordet eller så vek sig benen så att han ramlade, berättar Sofia.
Vid ett tillfälle gick det så illa att Isak bröt benet. En annan gång slog han i ögat och fick en kraftig inflammation som följd. Isak provade flera olika epilepsimediciner, men familjen upplevde att de snarare förvärrade anfallen och doserna har därför hållits på låga nivåer.
– Vi blev erbjudna ketogen diet när Isaks anfall var som värst och när vi läst på, tyckte vi det var värt ett försök. Vid Dooses syndrom, den epilepsityp Isak har, har sjukvården sett att ketogen kost har god effekt, säger Sofia.
Isak började att äta ketogen diet i november 2017. Sen dess äter han sex individuellt anpassade mål mat om dagen, på bestämda tider.
– Först blev anfallen värre, men när vi följt dieten strikt i några veckor märkte vi förändring över en natt.
Isak har numera varit helt anfallsfri i drygt ett år och håller på att fasa ut den sista av de tre mediciner han åt när han påbörjade dieten.
– Jag tycker att det är jättehäftigt att ketogen diet kan fungera så bra. Den epileptiska aktiviteten i Isaks hjärna har försvunnit helt sen kosten lagts om.
För att följa den strikta dieten krävs en hel del tid och planering. Familjen lagar också mat som Isak tar med och äter på förskolan.
– Visst är det lite pyssel. Vi behöver alltid planera framåt och tänka på att ta med oss mat om vi ska resa bort eller åka utomlands. Vi blir mindre flexibla, men det är så värt det. Tack vare dieten har vår vanliga Isak kommit tillbaka igen!