Bildextra: Tio år med Uppsalaprofiler

Lisa Anckarman, Jan Emanuel Johansson, Birgitta Dahl, Armand Duplantis och Stina Wollter. Alla profiler som tillhör Uppsalas historia. Men hur har de utvecklats under tio års tid. UNT tar rygg på sociala trenden "Ten year challenge" och gör en djupdykning i arkiven.

20 januari 2019 15:20

Erik Pelling (S-politiker)

För drygt tio år sedan föreslogs Erik Pelling till Socialdemokraternas kommunalråd. En kamp han förlorade mot partikollegan Marlene Burwick. Men när Socialdemokraterna vann valet i Uppsala kommun 2018 tillträdde Erik Pelling som kommunstyrelsens ordförande.

Jan Emanuel Johansson (entreprenör, Robinson-vinnare och Rolls Royce-ägare)

Slog igenom i rutan 2001 då han vann det årets säsong av Robinson. 2009 började han nå slutet av sin tid som ordinarie ledamot för Socialdemokraterna i Norrtälje kommunfullmäktige. För tio år sedan uttalade han sig om förstörelse i Uppsala. När UNT träffar honom 2018 berättar han hur han lämnar Uppsala bakom sig och att han har en Rolls Royce som han döpt till Mona efter den socialdemokratiska, före detta partikollegan, Mona Sahlin.

LÄS MER: "Sverige har tjänat på mig"

Veronica Maggio (musiker)

För drygt tio år sedan spelade Veronica Maggio på Rumbiaden i Engelska parken. Tio år senare har hon gått från "Vatten och bröd" till "Ayahuasca", hennes låtar har lyssnats på över 130 miljoner gånger på Spotify och hon har belönats med fem grammisar. På bilden med den röda klänningen syns hon på Grammisgalan 2018 där hon dock inte var nominerad i någon kategori.

Owe Thörnqvist (musiker)

Bilden från 2009 publicerades i samband med en artikel om hur han kände inför sin 80-årsdag. Om lite mindre än två månader fyller han 90. På den andra bilden syns han tillsammans med Berit Gullberg på premiären av Jane Magnussons film "Ett år, ett liv" som handlar om en annan Uppsalaprofil – Ingmar Bergman.

Ebba Busch Thor (KD-politiker)

2010 utnämndes Ebba Busch Thor till kommunalråd för Kristdemokraterna i Uppsala. Med sina 23 år var hon den dittills yngsta personen som valts till posten. Fem år senare tog hon över hela Kristdemokraterna. 2019 får hon dock se sig och sitt parti stå på förlorar-sidan i regeringsstriden då Allians-kollegorna Centerpartiet och Liberalerna ställde sig bakom Stefan Löfven.

Niklas Busch Thor (fotbollsspelare)

2011 spelade Niklas Busch Thor för Täbylaget IK Frej, på bild mitt i en hård duell mot Siriusspelaren Sunday Bale. 2014 drog han dock på sig Siriusuniformen och 2017 utnämnde supporterföreningen honom till 2017 års bästa Siriusspelare. Samma år bestämde han sig för att sluta med fotboll men från och med 2018 har han ett kontrakt med Sirius som sträcker sig till 2020.

Jan Guillou (författare och journalist)

2009 publicerades Jan Guillous självbiografi "Ordets makt och vanmakt – Mitt skrivande liv". Samma år höll han en föreläsning i Öregrund. Drygt tio år senare träffade UNT honom för en lång intervju om kändisförfattarens doldisliv i lilla Barkö utanför Östhammar.

LÄS MER: Kändisförfattarens doldisliv i lilla Barkö

Peter Englund (Akademiledamot)

För tio år sedan utnämndes Peter Englund till Svenska akademins ständige sekreterare och delade ut Nobelpriset i litteratur till Herta Müller. En akademikris, ett utträde ur akademin och ett uteblivet nobelpris senare meddelade Peter Englund i januari 2019 att han återvänder till den Svenska Akademin.

LÄS MER: Englund firar dubbelt

Marcus Ragnarsson (hockeyprofil)

För drygt tio år sedan avslutade Marcus Ragnarsson sin hockeykarriär i Djurgårdens IF. Det efter en lång hockeykarriär som började i Östervåla IF och NHL-spel i San Jose Sharks och Philadelphia Flyers. 2019 är han fortsatt tränare för Almtuna IS.

Birgitta Dahl (S-politiker)

Efter en lång karriär inom Socialdemokraterna och den nationella politiken då hon var en pionjär och vägröjare för jämställdheten höll höll Birgitta Dahl ett förstamajtal i Gimo 2010. Nästan tio år senare syns hon här på bild på väg till Socialdemokraternas valvaka inför riksdagsvalet 2018.

LÄS MER: Pionjär och vägröjare för jämställdheten

Cecilia Wikström (EU-politiker)

2009 kandiderade Cecilia Wikström (L) i valet till Europaparlamentet. Hon vann en plats och lämnade därmed sitt riksdagsmandat för dåvarande Folkpartiet. Tio år senare är hon fortsatt aktiv inom EU-politiken.

Armand Duplantis (stavhoppare)

För tio år sedan fick Armand Duplantis godkänt att tävla med dem som var ett år äldre än honom vid en tävling nere i Göteborg. Det resulterade i att han hoppade 3,84 meter och tog hem tävlingen. Tio år senare räknas han som en av Sverige bästa friidrottare och när han tog EM-guld sommaren 2018 med sina 6,05 meter var han den förste svensken över höjden och slog även nytt juniorvärldsrekord.

Stina Wollter (konstnär, musiker, radioprofil)

2009 ställer konstnären och radioprofilen Stina Wollter ut på Uppsala konstmuseum och Bror Hjorths hus. Tio år senare har hon medverkat i Let's Dance, släppt debutromanen "Kring denna kropp" och debutalbumet "Tre Kajor" och gjort comeback i Karlavagnen.

LÄS MER: "Den innerliga tonen behövs"

Lisa Anckarmann (influencer och fitnessbloggare)

Idag tillhör Lisa Anckarman en av Sveriges mest aktuella influencers med över 80 000 följare på Instagram. För tio år sedan fångades hon på bild i UNT då hon och gruppen Phantoms dansade Cheerdance på Dancecenter på S:t Olofsgatan.

Anders Wall (finansman och entreprenör)

2009 utnämndes Anders Wall till ekonomie hedersdoktor vid Svenska Handelshögskolan. Tio år senare tilldelas han priset "Extraordinary Member Award" av Svenska handelskammaren i London.

LÄS MER: Hon blev årets Uppsalastudent

Labyrint (musiker)

2009 släpper hiphop-kollektivet Labyrint ett mixtape producerat av bland annat Masse från Salazar brothers. I slutet av 2018 meddelade gruppen att man under våren 2019 kommer att åka ut på den stora tioårsjubileums-turnén "Ortens favoriter".

LÄS MER: "Spelningarna i Gottsunda är roligast"

Cleo (Musiker)

2009 fångas Cleo på bilden under en spelning på Ungdomens hus efter en Skatedag. Under åren som går fram till 2019 fortsätter hennes musikaliska framgångar och hon är medgrundare till Femtastic - ett nätverk för kvinnor inom musik- och kulturbranschen.

Herbert Munkhammar (musiker)

2009 syns Herbert Munkhammar tillsammans med Magnus Lidehäll i hiphop-duon Afasi & Filthy. Tio år senare släpper han det prisade solo-albumet "Vulkanen". På albumet rappar han om Uppsala i låten "Mina Gamla Drömmars Stad" och en textrad nämner en annan person på denna lista, Ebba Busch Thor, som frågade hiphop-kollektiv Maskinen (där Herbert Munkhammar var en av medlemmarna) om de ville göra en vallåt till Kristdemokraterna. På bilden syns han med Erik Nordström, tillsammans utgör de r'n'b-duon Ansiktet.

LÄS MER: Munkhammar trivs som soloartist

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell