De kan vinna UNT-guldet

Det har delats ut årligen sedan 1951 och nu är det dags igen. Kandidaterna till 2018 års UNT-guld är åtta till antalet och vem som vinner kommer att utses av en jury och en jury­röst står ni läsare för.

7 januari 2019 10:00

Åtta kandidater gör upp om UNT-guldet 2018. De nominerade är ...

... Storvreta IBK herr, innebandy:

Storvreta tog sitt femte SM-guld efter en drömfinal mot Falun i Globen i april. Finalsegern innebär att Storvreta, tillsammans med Lockerud, tagit flest SM-guld genom tiderna. Storvretas Albin Sjögren vann dessutom hela superligans poängliga och Tobias Gustafsson blev utsedd till Årets back samt Årets spelare.

... Zebastian Kadestam, kampsport:

Som förste svensk någonsin säkrade Zebastian Kadestam en titel i en av världens största MMA-organisationer (One FC). Skådeplatsen var Indonesiens huvudstad Jakarta när Kadestam besegrade amerikanen Tyler McGuire och tog hem mästarbältet i weltervikt till Uppsala.

... Lina Sjöberg, gymnastik:

2018 började motigt men slutade i eufori när Uppsalagymnasten (Uppsala GF) kunde bocka av ett av sina stora mål i karriären genom att ta ett efterlängtat VM-guld i DMT (dubbel minitrampolin). Dessutom: Hon satte nytt svenskt rekord för andra året i rad när hon tog sitt åttonde raka SM-guld i grenen.

... Armand Duplantis, friidrott

Under en fantastisk kväll i Berlin tog svenskamerikanen från Upsala IF EM-guld i stavhopp i vad som räknas som tidernas stavhoppsfinal. 18-årige Armand Duplantis tog EM-guld och höjden som krävdes var 6,05 meter. Bara en enda stavhoppare som hoppat högre utomhus genom tiderna och det är Sergej Bubka som tagit 6,14.

... Victoria Larsson, skytte

Seger i internationella stortävlingen Austria Trophy, debut i världscupen, EM-brons och sedermera också NM-guld. Dannemoraskyttens 2018 har varit en enda lång pangsuccé och kröntes i december med att hon uppfyllde SOK:s kriterier för att ta sig in i stödprogrammet Topp och Talang inför OS i Paris 2024.

... Isak Andersson, friidrott

På kort tid under sommaren 2018 tog UIF-löparen SM-guld på 400 m häck (hans tredje raka SM-titel), sedan blev han uttagen till Finnkampen i Tammerfors och som grädde på moset fick han också flyga ned till Zürich för att delta i Diamond League-finalen.

... Vanessa Kamga, friidrott

Under 2017 tog Vanessa Kamga hem UIF:s första kvinnliga SM-guld på 17 år. Under 2018 stod Kamga pall för trycket och för andra året i rad fick hon ställa sig överst på SM-pallen. 19-åringen rankas som en av Sveriges allra bästa diskuskastare och i augusti var hon även uttagen till EM i Berlin efter att ha kastat över 57 meter.

... Magnus Hellberg, ishockey

Magnus Hellberg gick den här säsongen från kinesiska Kunlun Red Stars till den ryska storklubben SKA Sankt Petersburg och Almtunaprodukten tog också plats i Tre Kronor i såväl OS i Pyongchang som i VM i Danmark. Målvakten stod de två första matcherna i VM innan Anders Nilsson fick förtroendet att ta över när Tre Kronor säkrade VM-guld.

Så röstar du

Vinnaren av UNT-guldet utses av en jury.

I jurysammanträdet har UNT:s läsare en röst, dvs vinnaren i läsaromröstningen.

Så röstar du: Mer info och rösta på: unt.se/sport.

Mejla: sporten@unt.se (uppge ditt namn, och telefonnummer).

Post: UNT-sporten, Box 36, 751 03 Uppsala (uppge ditt namn, och telefonnummer).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
UNT-sporten