”Fula solpaneler behövs inte”

Rostigt plåttak i centrala Uppsala byts ut mot takpaneler med integrerade solceller. Enligt företaget bakom projektet blir det allt vanligare med lösningar som halverar klimatpåverkan.

29 november 2018 10:47

Fula solpaneler är ett minne blott. I alla fall om man får tro Tommy Danielsson, affärsområdeschef på SolTech Energy. Företaget har tillhandahållit de drygt 430 kvadratmeterna takplattor, med integrerade solceller, som just nu monteras på en av Vasakronans fastigheter i centrala Uppsala.

– Med den lösningen ersätts två material - tak och solceller - av ett enda. Man minsar klimatpåverkan avsevärt vid produktion, transport och installation, säger han.

Senast den 31 december 2020 ska EU:s medlemstater se till att nya byggnader är "nära-nollenergibyggnader" - ett arbete som i Sverige leds i samarbete av Boverket och Energimyndigheten. Därför tror Tommy Danielsson att samma typ av solceller som i dag monteras på Vasakronans fastighet även kommer få ett uppsving på den privata marknaden.

– I takt med att allt fler vill ta ansvar för hur vi lever och bor tror jag att integrerade lösningar kommer att bli vanligare. Kan man producera sin egna el, utan att förstöra estetiken på byggnaden, blir det som privatperson både lönsamt ekonomiskt och klimatmässigt, säger Tommy Danielsson.

Erik Aronsson, fastighetsutvecklare på Vasakronan, berättar att det är första gången man provar den här typen av solcellsteknik på en av sina fastigheter.

– Vi kommer att mäta av hur mycket energi vi får ut och så får vi utvärdera. Men om det går som planerat kan det här absolut bli något som vi kan tänka oss att montera på fler fastigheter, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell