Kan vara misshandel att lysa med laser

Den som lyser andra i ögonen med laserpekare kan dömas för misshandel. ”Då finns fängelse med i straffskalan”, säger Lisa Sannervik vid polisregion Mitt.

22 november 2018 16:48

I söndags kväll fick polisen tag på två tolvåriga pojkar som lyste med laserpekare mot bilister i Gåvsta. Vittnen till händelsen ringde polisen, som påträffade pojkarna på taket till en byggnad på platsen.

En anmälan om försök till misshandel har upprättats. Att blända någon med laser räknas nämligen som misshandel, eftersom det kan ge skador på ögonen. Eftersom pojkarna inte är straffmyndiga kommer inte någon påföljd att ges, och ärendet har överlämnats till socialtjänsten.

Lisa Sannervik är presstalesperson vid polisregion Mitt. Hon säger att polisen då och då får in larm om att bilister, busschaufförer och piloter bländas av laserpekare. Hon berättar också om vad påföljden kan bli för straffmyndiga personer som döms för att ha bländat någon med en laserpekare:

– Eftersom det rubriceras som misshandel så finns fängelse med i straffskalan, precis som för alla andra former av misshandel.

Utöver misshandel kan den som använder en laserpekare också åtalas för brott mot strålskyddslagen. Det beror på att vissa laserpekare enbart får användas med tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Så man kan också bli åtalad för innehav av laserpekare, säger Lisa Sannervik.

Laserpekare kan ha strålar som är exempelvis blåa, röda eller gröna. Skadligheten hos lasern avgörs emellertid inte av dess färg, utan av andra faktorer. De allra starkaste lasrarna – som exempelvis används i lasershower – kan ge ögon- och hudskador även när de reflekteras i en matt yta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö