Därför lämnar han villalivet i Fålhagen

Beslutet tog några år att fatta, men nu har radioprofilen Bosse Pettersson och hans familj bytt sin villa mot en lägenhet i stan. Det innebär både nya utmaningar och möjligheter.

9 november 2018 09:00

Med försiktiga steg går Bosse Pettersson ut på balkongen och fram till räcket. Till vänster syns Fyrisån och Studenternas men Bosses blick går oroligt ned till marken.

– Att lägenheten är högst upp i huset var en av anledningarna till att vi köpte den, men jag har alltid varit extremt höjdrädd. Därför ser jag lägenheten lite som dyr terapi genom att gå ut på balkongen. Det går bra att sitta nära husväggen, då märker jag det inte. Men när jag tittar ned eller är längst ut blir det läskigt, säger journalisten och radioprofilen vars röst är välkänd för de upplänningar som brukar lyssna på P4 Uppland. I snart 20 år har den 48-årige programledaren från Storvreta jobbat på Sveriges Radio.

De två stora uteplatserna på över 40 kvadratmeter i olika väderstreck ger mycket sol och var en av de stora anledningarna till att Bosse och hans familj bestämde sig för att lämna villalivet i Fålhagen och flytta till Kungsängen.

– Första kvällen när vi flyttade in smög jag fram över golvet för att vara tyst och inte störa grannarna. Vi har folk runt omkring oss på ett helt annat sätt än tidigare och jag kan se vad grannen tittar på för tv-program, men det är tystare här och det är väldigt skönt.

Tankar på att flytta till lägenhet fanns i flera år och det tog ett tag för beslutet att mogna. Det var när de tittade på en annan bostad som mäklaren föreslog den här lägenheten. Familjen fastnade bland framför allt för planlösningen och terrasserna.

– Ett tag funderade vi på att flytta till ett hus på landet och budade på några stycken. Men det blev ett annat spår, jag vet inte riktigt varför, och vi köpte lägenhet i stället. Det kanske var ödet eftersom vi är väldigt nöjda.

QUIZ! Vad kan du om Industristaden?

Det tog ett och ett halvt år efter köpet innan de kunde flytta in. I och med flytten i slutet av september såg de sitt nya färdiga hem för första gången.

– Det var jobbigt att vänta eftersom vi inte visste hur det skulle se ut. Vi köpte grisen i säcken på något sätt och visste inte alls hur det skulle kännas när allting var färdigbyggt. När vi var här och tittade en gång kändes lägenheten väldigt liten och vi undrade hur vi skulle få in ett helt hus här. Men det funkade.

Inför flytten slängde, sålde eller skänkte Bosse och hans fru Veronica massor av saker. Efter att de fått ritningarna började de mäta för att se vilka möbler som fick plats i nya lägenheten.

– Det var en utmaning att gå igenom alla saker och välja vad vi skulle spara, speciellt gällande barnens prylar och sådant som de gjort när de var små. Det var viktigt att spara men annars fick vi vara ganska hårda av vad som fick följa med. Vid flytten var det lite som att dras mellan två världar med huset där vi har en massa minnen och vår nya bostad där något nytt väntade.

Flytten förbereddes och planerades noga, kartonger färgmarkerades efter vilket rum de skulle till och en skiss över lägenheten berättade var allting skulle. Tio personer hjälpte till vid flytten och under tre timmar hade de ensam tillgång till hissen. Familjen är de första som bor i bostaden. Det byggs fortfarande i området och den närmaste tiden kommer fler grannar att flytta in.

– På ett sätt var det en annan frihet med hus, nu måste vi kolla att hissen är tillräckligt stor när vi köper nya möbler och kan inte borra när som helst. Det fanns en charm i att ta hand om huset genom att måla och renovera, men det var roligt i 17 år och nu kan vi fokusera på annat.

Det återstår några småsaker innan allt är helt klart, som att sätta upp tavlor och gardiner. Sedan hoppas Bosse och familjen få mer tid över till annat.

– Nu behöver vi inte stressa hem om det är snökaos för att skotta och sonen är glad över att han inte behöver klippa gräsmattan. Vi hoppas få en båtplats i närheten, annars kanske det blir en kajak, och det ska bli jätteskönt att kunna träningscykla här. Vi får hitta nya fritidsintressen som vi kan roa oss med.

Bosse Pettersson

Ålder: 48.

Bor: I en nybyggd lägenhet i Kungsängen.

Gör: Journalist och programledare på Sveriges Radio P4 Uppland.

Familj: Fru Veronica, två barn varav ett bor hemma.

Intressen: Träningscykla, spela golf och resa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Skagerström