Oljesanering fortsätter ett par veckor

Saneringsarbetet efter utsläppet av tallbecksolja från Stora Ensos anläggning i Skutskär kommer att pågå i ytterligare ett par veckor, det uppger Älvkarleby kommun.

5 november 2018 16:30

– Det kommer att bli ett intensivt arbete nu att sanera de strandområden som drabbats av utsläppet innan det blir kallt och snö, säger Malin Lidow Heneryd, miljöchef i Älvkarleby kommun.

Arbetet kommer att bedrivas gemensamt av Älvkarleby och Gävle kommuner, länsstyrelsen och Stora Enso.

Enligt Malin Lidow Heneryd är det hamnområdet vid Stora Enso och strandområden i Skutskärstrakten som drabbats av utsläppet. Kommunens personal har nu satt upp skyltar samt spärrat av de områden som ska saneras från oljan.

– Vi har gjort besiktningar av stora områden och vår bedömning är att utsläppet är begränsat till Skutskär och dess närhet. Vi har i dag inga indikationer på att det skulle finnas någon olja ute till havs, förklarar Malin Lidow Heneryd.

Inte heller ska några sjöfåglar eller andra djur ha drabbats och blivit skadade av oljan.

– Här behöver vi givetvis hjälp av allmänheten. Upptäcker man något ska man kontakta kommunen på en gång, säger Malin Lidow Heneryd.

Hon förklarar att oljan är kletig samt kan leda till irritation och klåda om den kommer i kontakt med huden.

Hur kommer saneringsarbetet att gå till?

– Det kommer att vara ett ganska manuellt arbete där vi kommer att skotta bort olja samt skrubba stenar och annat som oljan fastnat på.

Enligt Henrik Jokijärvi, miljöchef på Tierps kommun, så ska varken djurliv eller strandområden i Tierps kommun ha påverkats av utsläppet av tallbecksolja.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg

Ämnen du kan följa