Antologi med HBTQ som norm

15 augusti 2018 10:00

... Anna Ahlund författare och lärare från Uppsala. Du är aktuell med novellen "Det skönaste" i den erotiska antologin "Hetare". Bakgrunden till novellsamlingen var att låta orädda författaren skriva HBTQ-tematiska noveller för ungdomar på ett nytt och hett sätt.

Hur var det att skriva novellen?

– Jag tycker att det är roligt och viktigt att skriva om sex och har även gjort det i mina tidigare böcker. Många ungdomar är nyfikna, och jag tror att litteraturen kan fylla ett tomrum där. Till skillnad från till exempel porren kan litteraturen visa hur sex kan se ut på riktigt och fånga alla känslor som finns runt omkring.

Du är initiativtagare till boken, hur kom du på idén?

– När jag har jobbat som lärare har jag träffat många queera ungdomar som inte känner sig inkluderade i sexualundervisningen, där till exempel homosexualitet och transsexualism ibland bara nämns i förbifarten. Då kom jag på idén att låta det queera få vara normen i en novellantologi, inte undantag.

Vad är det nya med den här novellsamlingen?

– Jag upplever att man ofta stänger dörren till när man skriver om sex. Här inbjuds läsaren att vara med hela vägen, och det queera har fått vara i majoritet.

Du är precis hemkommen från Gävle där du hållit i ett skrivläger för unga, vad har du gjort där?

– Jag har övat skrivande med deltagarna. Vi har tränat dialog, karaktär, dramaturgi och pratat om skrivprocessen.

Hallå där

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Norgren

Ämnen du kan följa