Fridegårdspriset har delats ut

Poeten och författaren Jila Mossaed tilldelades Fridegårdspriset 2018. Utöver äran får hon en prissumma på 100 000 kronor.

14 juni 2018 18:05

Folk från Håbo kommun, föreningar och allmänheten samlades under torsdagen i Gotiska salen på Biskops Arnö för att se Jila Mossaed ta emot priset.

– Jag blev väldigt förvånad när jag fick veta att jag fått det. Men jag är extremt hedrad, säger Jila Mossaed.

Hon är född i Teheran och kom till Sverige 1986, hon hade då givit ut två romaner och fem diktsamlingar på persiska. 1997 debuterade hon på svenska med diktsamlingen "Månen och den eviga kon".

– Under mina år har jag läst mycket, studerat mycket och gråtit mängder. Men efter 15 år i Sverige började jag att känna mig hemma i språket och i den svenska litteraturvärlden, säger Jila Mossaed.

Prispengarna har hon redan gjort eventuella planer för.

– Jag ska nog operera ögonen, jag är så less på progressiva glas nu. När man kommer upp i åren så är det ögonen eller tänderna som blir dåliga först, skrattar hon.

För ungefär två månader sedan fick hon veta att hon skulle tilldelas priset på Jan Fridegårds födelsedag, 14 juni. För att bearbeta det läste hon Jan Fridegårds bok "Lars Hård". Konstigt nog läste hon även den när det svenska språket var nytt för henne.

Vad vill du att de som läser dina verk ska ta med sig?

– Det är väldigt olika. Min senaste samling handlar mycket om att uppmana till uppror, vi måste skrika ut. Sen är det väldigt kul när folk kommer fram och säger att de berörs av mina verk, det känns bra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Flodin

Ämnen du kan följa