Omtyckt lekplats äntligen invigd

En genomgång av lekplatserna i Tierps kommun ledde till en kombination av nytt och gammalt vid Kvarnparken i Örbyhus. På söndagen invigdes äntligen den omtyckta parken.

20 maj 2018 16:00

På söndagsförmiddagen samlades barn och vuxna vid den nygamla lekplatsen i Örbyhus för att inviga den och dessutom slå ett slag för skräpplockning.

– Håll Sverige Rent har just nu en kampanj för att få folk att plocka skräp och vi tyckte att det var en bra idé att samordna invigningen med det, säger Sandra Norgren.

Hon är aktiv i föreningen Utveckla Örbyhus-Tobo-Vendel, ÖTV som den kallas i folkmun, och hon berättar att det även nästa söndag ska plockas skräp i Örbyhus. Då längs med ån.

– Dagen innan är det dessutom Örbyhusdagen, så det händer mycket här nu.

Barnen utrustades med kassar och handskar och därefter gav de sig ut i närområdet för att leta skräp. En rolig syssla, när de öppnade skräp-letar-ögonen och gick på jakt.

– Men egentligen vill vi inte behöva leta, för man ska inte kasta skräp på marken, säger sjuåriga Jesper Björk.

Att lekplatsen vid Kvarnparken är att beskriva som nygammal, förklaras av Isabelle Axelsson i ÖTV:

– Vi hade tidigare en mindre lekplats inte långt härifrån. Den kallades linbaneparken och från den flyttades bland annat linbanan till den nya lekplatsen.

Flytten skedde efter att Tierps kommun gjort en översyn av alla lekplatser i kommunen och bland annat kommit fram till att Örbyhus behövde en uppgradering.

Nya klätterställningar och gungor har också tillkommit och fullt lekbar var lekplatsen redan 2016. Att den invigdes först nu berodde på att ÖTV fått i uppdrag att måla de gamla lekredskapen och att detta blev klart så sent som förra veckan.

– Lekplatsen här i Kvarnparken är mycket omtyckt och som bonus fick vi faktiskt en lekplats till, på andra sidan järnvägen. Den kallas Gröna lekparken, säger Eva Ezim, också hon aktiv i ÖTV.

Lekplatsen invigdes genom att alla närvarande gjorde raketen. Därefter grillades det korv på löpande band.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Söderman