Kärlek över partigränserna

Kan kärlek över partigränserna fungera? För Mohamad Hassan (L) och Malena Ranch (MP) handlar det om ömsesidig respekt och att sätta gränser för vad man diskuterar vid köksbordet.

20 maj 2018 10:00

Mohamad Hassan är gruppledare och kommunalråd för Liberalerna i Uppsala kommun. Malena Ranch har samma roll för Miljöpartiet i region Uppsala, före detta landstinget. Nu har de fått sitt första gemensamma barn, sonen Salomon Ali. När UNT kommer på besök i lägenheten, som ligger högst upp i ett av de nyare husen vid Kvarntorget, är Salomon Ali två veckor gammal och sover sig igenom det mesta av intervjun, ömsom i Malenas famn och ömsom i Mohamads knä.

De fyller i replikerna åt varandra, vänder sig ibland till den andra, ibland till mig, vilket gör det mer till ett samtal än en regelrätt intervju.

Livet som småbarnsföräldrar kommer att innebära förändringar för dem båda, säger de. Men hur det kommer att påverka deras roller vet de inte riktigt än.

– Jag tror att vi kommer att bli bättre på att prioritera när vi har barn. Att vara effektiv och inte ha för många och långa möten på kvällarna innebär också att vara rädd om folks tid, säger Malena Ranch.

– Vi måste också vara öppna och generösa mot varandra så att var och en får tid att gå på de möten som är viktiga, säger Mohamad Hassan.

Och det kan naturligtvis sätta extra press på förhållandet när det inte bara är två karriärer, utan också två partiers agenda, som ska prioriteras mot varandra.

Och när det drar ihop sig till valrörelse är de inte bara en familj och ett par som förväntas stötta varandra, utan också konkurrenter.

Kan ni hoppas att det går bra för den andras parti i valet?

– Det hoppas vi verkligen! Men säg det inte till mina partikamrater, säger Mohamad Hassan och skrattar.

De blev ett par under våren 2014, strax före det förra valet.

– På allvar blev jag jätteglad att ni vann, för din skull. Samtidigt var jag besviken för mitt eget partis skull, fortsätter han.

– Och jag blev ledsen för din skull när ni förlorade valet förra gången, svarar Malena Ranch, och fortsätter:

– Jag har ju sett att han jobbat jättehårt. Jag tycker också han är så himla duktig så att han förtjänar att sitta i majoritet. Jag personligen skulle också vilja att våra partier samarbetade mera. Jag är jättetrött på blockpolitiken. Båda våra partier står för en human och liberal inriktning, säger hon.

Först var det inte helt lätt för omgivningen att hantera när de blev ihop.

– Det var inte uttalat, men man märkte på den lite reserverade attityden att de andra i partiet såg det som en lojalitetsfråga. Men vi har varit tydliga med att vi inte läcker partihemligheter till varandra. Och när de andra märker det slappnar de av, säger Malena Ranch.

Mohamad Hassan säger att de har en överenskommelse om att inte utnyttja situationen.

– Ibland måste man ringa samtal hemifrån. Och även om man inte säger några detaljer rakt ut kan den andra lägga ihop 1+1 och veta vad det handlar om. Men vi har lovat varandra att inte använda den informationen.

– Nej, om jag hör att Liberalerna planerar ett utspel på fredag så kan jag inte skynda på vårt eget uttalande för att komma före. Skulle jag göra det en gång så vore förtroendet förbrukat, säger Malena Ranch.

I vardagslivet handlar kompromisserna de tvingats göra mer om förväntningar och tidigare erfarenheter än de politiska skiljelinjerna. Boendet i centrala Uppsala, högst upp i huset med utsikt mot Domkyrkan, är en sådan kompromiss. Malena Ranch säger att hon tror att skillnaderna mellan dem är större som personer än politiskt.

– Mitt drömboende är med mycket större närhet till naturen, säger Malena Ranch.

– Jag vill ha utsikten. Då får jag en känsla av havet där man ser horisonten. Men jag är mer en storstadsmänniska, säger Mohamad Hassan.

Längtan till havet är också något som de har gemensamt. Malena Ranch är uppvuxen på landet nära kusten utanför Uddevalla. Mohamad Hassan bodde i Beirut invid Medelhavet som barn. Nu har de en segelbåt vid Roslagskusten där de brukar tillbringa somrarna tillsammans.

Att de jobbar i olika politiska organisationer underlättar, säger de. Men det finns tillfällen när det kan skära sig.

– Det var ett beslut när jag fick jättemycket kritik från alla håll och kände mig utsatt. Då gick Mohamad in och gillade och delade något inlägg med kritik. Då kände jag mig missförstådd även hemma.

– Ja, då ringde du och skällde ut mig, säger Mohamad Hassan. Men jag vet att det inte är lätt, speciellt i majoritet. När jag var ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden var det ett antal tuffa beslut om skolnedläggning och skolflytt som vi var tvungna att fatta. Då blev jag också påhoppad.

– Jag har också lättare att ta kritiken personligt. Men sen tänker jag att jag också har varit ganska tuff mot dem som är i majoritet, och att det inte är riktat mot mig personligen, säger Malena Ranch.

Men det finns också politiska sakfrågor som de helst undviker att prata om hemma. Spårvagnar är en sådan.

– Men Malena satte upp en bild med spårvagnar på kylskåpet. Och när jag ser den kan jag tycka att det är härligt med spårvagnar. Men det är kostnaden jag är skeptisk till, säger Mohamad Hassan som genast börjar dra i gång en diskussion om det är bra att bygga spårvagnar eller inte i Uppsala.

Är det självklart att ni ska dela lika på föräldraledigheten?

– Jag har inte fått något klart besked från Mohamad. Han bara skämtar bort det och säger att det beror på valresultatet, säger Malena Ranch.

– Det här blir den första valrörelsen vi gör på riktigt som ett par. Vid förra valet var det inte riktigt officiellt. Och det blir annorlunda när vi har barn. Jag kommer att vara föräldraledig mest under hösten och han får komma med i den mån det går att kombinera, fortsätter hon.

Mohamad Hassan säger att han vill göra annorlunda mot när han fick sina första barn.

– Då var jag ganska ny i Sverige och hankade mig fram på olika jobb. Det var inte läge att vara föräldraledig. Men nu ska jag ta föräldraledigt. Jag har missat den här tiden när mina barn var små.

– Om han fortsätter att vara så här lugn så blir det lättare att kombinera med jobbet, säger Mohamad Hassan, som nu har sin nyfödda son i knät framför sig.

Salomon Ali har inte sagt ett knyst under hela intervjun.

– Titta vilken bringa, fortsätter han och klappar Salomon Ali på bröstet.

Vill ni att han också ska bli politiker?

– Jag hoppas att han blir samhällsengagerad. Sen om han är aktiv i föreningslivet eller om han vill bli politiker får han välja själv, säger Malena Ranch.

– Det vore kul om han spelar något instrument. Jag hoppas han spelar trumpet. Eller att han blir fotbollsspelare. Men mer som Pelé än som Zlatan. Pelé var mer ödmjuk, säger Mohamad Hassan.

Personligt

Mohammad Hassan och Malena Ranch har varit ett par sedan våren 2014 och har precis fått sonen Salomon Ali.

Bor: Kvarngärdet i Uppsala

Mohamad Hassan

Aktuell: kommunalråd och förstanamn för Liberalerna i kommunalvalet.

Ålder: 45 år.

Har två vuxna barn sen tidigare.

Malena Ranch

Aktuell: regionråd och förstanamn för Miljöpartiet i landstingsvalet.

Ålder: 34 år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer