Kommunen delar ut motgift

För att minska antalet dödliga överdoser av exempelvis Fentanyl har kommunen börjat dela ut motgift till de användare som antas ligga i riskzonen. På sikt hoppas man att motgiftet även ska finnas till hands för närstående till missbrukare och på allmänna platser.

14 maj 2018 11:05

Distribueringen av naloxon, som motgiftet kallas, har nyligen startat i Uppsala. Som vi tidigare rapporterat avled sju personer i länet förra året av det narkotikaklassade läkemedlet Fentanyl, en typ av opioid. Mycket tyder på att drogen, som varit mycket ovanlig tidigare, blivit vanligare i Uppsala. Motgiftet har funnits tillgängligt i Sverige sedan juni 2017 och än så länge kan det bara delas ut via recept till någon som ligger i riskzonen för att ta en överdos.

– Motgiftet har en omedelbar effekt och kan vara skillnaden mellan liv och död, därför är det viktigt att det blir mer lättillgängligt. Men det är en seg lagstiftning, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare på beroendemedicin vid Akademiska sjukhuset.

Naloxon är i sig inget giftigt ämne och förhoppningen är att motgiftet ska kunna finnas till hands på olika offentliga platser i samhället, till exempel i butiker. Detta för att snabbt kunna få tag i det vid en nödsituation. I dag injiceras Naloxon via en spruta, men inom en snar framtid kommer motgiftet att finnas som nässpray.

– Det finns många fina och känsliga blodkärl i näsan som har förmågan att ta upp ämnet snabbt. Många oroar sig för blodsmittor och slipper man hålla på med sprutor så är det en fördel, säger Tobias Eriksson.

Framöver finns också planer på att utbilda närstående och missbrukare i hur motgiftet ska ges och tas, men också i grundläggande hjärt- och lungräddning, hur man kollar andningen och möjliggör fria luftvägar.

– Att syresätta personen är extremt viktigt vid en överdos. Överdosen kommer smygande under någon minut och när andningen upphör är det som att drunkna på land. Hjärnskador uppträder mycket snabbt vid upphörd andning. Får man in motgiftet i ett tidigt skede och kan syresätta kroppen kan personen överleva.

Flera studier styrker användandet av Naloxon och att det finns goda resultat i både Norge och USA, enligt Tobias Eriksson. Tecken på överdosering av opioider kan vara små pupiller, grå färg i ansiktet, sämre andningsfrekvens och att personen är allmänt slö.

Men kan inte ökad tillgång till motgift sända signaler om att det är mindre farligt att använda droger?

– Det leder snarare till en skärpning i tänket, att folk reagerar på att läget är så pass illa att ett motgift överhuvudtaget behövs, säger Tobias Eriksson.

LÄS MER: Fentanyl dödade sju i Uppsala län under 2017

Opioider

Opioider är ett samlingsbegrepp för tre grupper av substanser som kan delas in i opiater (opiumalkaloider), semisyntetiska och helsyntetiska opioider. Namnet härstammar från Opiumvallmon som är en ört i familjen vallmoväxter. Heroin, som går under opiater, tillverkas ur den torkade mjölksaften från Opiumvallmons omogna frökapsel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Gabrielsson