Så skapar de ett låtsashem

När man stylar en lägenhet inför visning gäller andra regler än vid heminredningen. ”Man måste räta ut alla frågetecken”, säger Sofia Fredriksson och Katarina Liljeström på Inredningskontoret i Uppsala.

4 maj 2018 11:00

När Sofia Fredriksson och Katarina Liljeström ska styla om en bostad för visning och försäljning brukar de skapa en fiktiv person som bor där.

− Vi funderar på vad den personen jobbar med och har för intressen, vad den brukar äta och hur den klär sig. Allt för att vi ska kunna få bostaden att ska kännas som ett hem, och inte som en stylad miljö, säger Sofia Fredriksson.

De har båda jobbat med inredning och styling i många år men 2016 bestämde de sig för att starta det gemensamma företaget Inredningskontoret. I deras tjänster ingår att styla om lägenheter för visningar, men också att hjälpa kunder med den egna heminredningen.

LÄS MER: Fem stylingtips för alla lägenheter

Denna dag träffas vi mitt under pågående projekt i en ljus etta på Ringgatan, i Luthagen. Den isärskruvade soffans olika delar står lutade mot väggen, så vi får slå oss ner på några kuddar på golvet. Ägarnas barn har tidigare bott här under studietiden, med sedan en tid står den tom och bara halvt möblerad. Om någon dag eller två kommer det att vara en helt annan lägenhet.

− Gardiner och taklampa har vi hunnit få upp. Vi ska hämta ett soffbord och ett skrivbord som kan användas som sminkbord också. Och det stora projektet i den här lägenheten blir en sänghimmel. Det tror vi kommer passa den studerande, matlagnings- och odlingsintresserade unga tjej som vi föreställer oss bor här, säger Katarina Liljeström.

LÄS MER: "Homestyling allt viktigare"

När de ska bestämma hur ett hem ska stylas har de inget färdigt recept, utan utgår alltid från den specifika bostaden. De tittar på skick, planlösning och färger för att se hur de bäst ska kunna lyfta just den bostadens fördelar. Om den exempelvis är sliten kan det kännas som en alltför stor kontrast med moderna dyra möbler.

− Det finnas alltid något som vi måste utgå ifrån, något som sätter tydlig prägel på lägenheten, och jobbar sedan utifrån det. Här är det halltapeten med eklöv och talgoxar, som har mycket karaktär men ändå är harmonisk i färgerna. Om resten av lägenheten har ganska neutrala färger och naturlinslag gör den sig väldigt bra, säger Sofia Fredriksson.

Många av bostäderna de arbetar med är just halvmöblerade eller helt omöblerade, och Inredningskontoret hyr då ut från sitt stora lager. Där finns allt från sängar och soffor till klädesplagg och tandborstar. Vilka som kånkar och bär?

− Det gör vi själva. Många tror att det är glamouröst att hålla på med styling, men vi kör och bär mycket. Ibland känner vi oss som flyttgubbar, säger Katarina Liljeström.

De understryker att det är skillnad på inredning och styling inför visning. När man inreder är det för att göra bostaden till en funktionell och trivsam plats att bo på. Styling handlar mer om att den som ser lägenheten ska förstå den, och framför allt att den ska göra sig bra på bild.

− Det finns några få tillfällen då fotograferingen gör att vi måste möblera på ett sätt vi inte skulle i vanliga fall. Till exempel ställer vi stolarna på balkongen med ryggen mot utsikten. Så sitter man ju inte men det gör sig bättre på bild, säger Katarina Liljeström.

Sådant som kan vara svårt vid styling är om lägenheten har en udda planlösning, eller om något drar till sig uppmärksamheten alltför mycket.

− Jag var i en lägenhet som hade en chockrosa vägg. Och efteråt mindes jag vare sig den som bodde där eller något av det andra i lägenhet, färgen tog över totalt. När det är så brukar vi föreslå att man målar om, säger Sofia Fredriksson.

− Vårt arbete är att räta ut alla frågetecken, visa hur man kan göra i just den här lägenheten för att lyfta den på bästa sätt. Vi skapar en trevlig känsla och harmonisk atmosfär med färger och material som tilltalar en bred publik. I denna lägenhet jobbar vi med sänghimmeln som ett karaktäristiskt inslag som bidrar till både bättre bilder och mer intressant inredning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Skagegård