Trähus kan byggas vid Resecentrum

Ett nytt kontorshus vid Uppsala resecentrum kan bli byggt helt i trä.

26 april 2018 10:29

Kontorshuset planeras bli sju våningar högt, där översta våningen är en indragen takvåning. Det byggs omedelbart väster om järnvägsspåren, strax intill Fjalars gränd, om planerna blir verklighet. Marken används i dag till största del för p-platser. UNT har tidigare berättat om planerna, men nu står det klart att fastighetsägaren Vasakronan planerar att uppföra huset helt i trä:

– Uppsala är en ambitiös kommun med skarpa mål för hur man vill växa smart och hållbart och vi märker ett ökat tryck även från våra hyresgäster att man söker mer långsiktigt hållbara lokallösningar. Då är bland annat trä efterfrågat, säger Jan-Erik Hellman, chef för region Uppsala vid Vasakronan, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Nytt kontorshus blir granne med krog

Förutom kontor planeras lokaler för verksamhet i huset, som exempelvis kafé eller restaurang. P-platser placeras i garage under mark. Kommunen godkände nyligen detaljplanen för huset, inklusive en höjning på cirka en meter för att få plats med träbjälklag. Kristdemokraterna i byggnadsnämnden reserverade sig mot beslutet och vill att höjden sänks till fem våningar.

Enligt fastighetsägaren har avsiktsförklaring tecknats med en hyresgäst och diskussioner förs med andra intressenter. Ambitionen är att starta byggprojektet senare i år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist