Ingen ersättning för vård utomlands

En kvinna som lider av svettningar i ansiktet och nacken får ingen ersättning av Försäkringskassan för en medicinsk behandling hon genomgått utomlands.

5 januari 2018 09:01

Kvinnan, som bor i de norra delarna av Uppsala län, åkte till en klinik i Danmark för att få medicinsk behandling mot sjukdomen Hyperhidros som leder till omfattande svettningar på bland annat huvud, nacke, händer, fötter och ryggen.

Efter att ha varit på behandlingen och fått botuliumtoxininjektioner mot sina besvär har kvinnan velat få ersättning av Försäkringskassan för sina utlägg. Försäkringskassan har prövat kvinnans ersättningskrav mot lagen om ersättning för kostnader för vård i annat EU-land. För att ha rätt till ersättning enligt den lagen ska samma typ av vård finnas även i Sverige. I det aktuella fallet har det inte funnits någon liknande behandling i Sverige enligt Försäkringskassan som därför sagt nej till kvinnans ersättningskrav. När det gäller behandlingsformen menar Försäkringskassans medicinska rådgivare också att den saknar stöd i internationell vetenskap samt från tidigare behandlingar.

Nu har även Förvaltningsrätten behandlat kvinnans krav på ersättning för behandlingen. Precis som Försäkringskassan väljer även förvaltningsrätten att avslå kvinnans krav.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg