Överkörd av parlamentet

Det brittiska parlamentet insisterar på sin avgörande roll i Storbritanniens politik – också när det gäller Brexit.

14 december 2017 10:40

I en viktig votering i onsdags beslöt en knapp majoritet att det slutliga avtalet mellan London och Bryssel ska godkännas av parlamentet. Ett antal konservativa ledamöter revolterade mot premiärminister Theresa May och anslöt sig till oppositionen.

Principiellt borde det vara en självklarhet att parlamentet får ta ställning till avtalet. Folkomröstningen om utträde ur EU gav ju inga svar på någon av alla de delfrågor som måste regleras om utträdet ska bli verklighet.

Men politiskt var onsdagens votering att allvarligt bakslag för Theresa Mays regering. Kan May alls sitta kvar när hon får majoriteten emot sig i en fråga av denna dignitet? Det visar sig förmodligen under våren och många har redan tidigare förutspått att hon tvingas avgå. Ett nyval är fullt tänkbart.

De krafter som vill ha ett ”mjukt” utträde – och helst skulle vilja att landet stannar kvar i unionen – har visat sina muskler. Och det finns troligen i dag också en majoritet bland väljarna för att helt ställa in utträdet. Det vore det bästa både för Storbritannien och för EU. Det är inte helt säkert att sista ordet om Brexit ännu är sagt.

Håkan Holmberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Holmberg