Vad är väl mysigare i december än en relationsroman i New York-miljö?

30 november 2017 11:00

Matthew Weiner / Heather, i sin helhet

1/12 Vad är väl mysigare i december än en underhållande men inte direkt ytlig relationsroman i New York-miljö – dessutom med lagom omfång? Matthew Weiner är manusförfattaren bakom de framgångsrika tv-serierna Sopranos och Mad men. "Heather, i sin helhet" handlar om det till synes perfekta välbärgade paret som träffas sent i livet och får en dotter, som blir deras ögonsten. Romanen handlar också om en ung våldsbenägen man som haft en miserabel barndom och vid en viss punkt i livet får ögonen på samma, nu tonåriga, dotter. Nervittlande.

Gertrude Stein / Alice B. Toklas självbiografi

2/12 Gertrude Stein, den legendariska amerikanska kulturpersonligheten i Paris under 1900-talets första decennier, hade stark ställning i stadens hetaste kulturkotterier. Att få komma till Gertrude Steins salong var en fjäder i hatten. Hon skrev själv och umgicks med konstnärer som Matisse och Picasso. Hos en bredare publik slog Stein igenom med sin självbiografi, som kom ut 1933; "Alice B. Toklas självbiografi". Förlaget Modernista, med sin omfattande utgivning klassiker, ger nu ut den tillsammans med Gertrude Steins roman "Ida" (i översättning av Johanna Mo).

J.R.R. Tolkien / Brev från J.R.R. Tolkien

3/12 Tolkiens betydelse för fantasygenren inom romankonsten kan knappast överskattas.

Tidigt föräldralös och sedan överlevande soldat i brittiska armén under första världskriget blev han småningom litteraturprofessor och författare. Sagan om ringen-trilogin kom ut under 1950-talet och blev succé redan då. Nu ger Ersatz ut mer än 700 sidor med Tolkiens brev, både privata och sådana han skrev i yrket, mellan år 1914-1973 då han gick bort, 81 år gammal.

Karoline Jönsson / Den goda gröna julen

6/12 Medan utgivningen av romaner, deckare och lyriksamlingar är gles intill obefintlig i december, så går däremot denna bjudningarnas och helgmåltidernas månad i kok- och bakböckernas tecken. För den som inte äter skinka är "Den goda gröna julen" extra intressant, eftersom alla recept är vegetariska. Här finns inspiration till både glöggkalaset och julbordet, med en hel del rätter från delar av världen där saffran inte bara är en julkrydda. Författaren Karoline Jönsson har tidigare givit ut en prisbelönt kokbok med samma namn som hennes blogg, "Det gröna skafferiet".

Litteratur

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!