Spänning på Stadsbiblioteket

Vem ska det bli? Det rådde spänning i luften i Uppsala stadsbibliotek under torsdagen.

5 oktober 2017 15:26

Personalen på Uppsala stadsbibliotek hade avstått från att göra någon intern vadslagning i år. Tidigare år har de också brukat plocka ihop böcker av några potentiella vinnare och ställa fram. Men i år var de platserna tomma före tillkännagivandet.

– Det kan bli precis vem som helst, säger bibliotekarien Anna Rydén bakom lånedisken.

– Men jag tror att det blir någon romanförfattare, kanske någon från Afrika där det finns många bra berättare. Chimamamanda Ngozi Adichie är en favorit, hennes senaste "Americana" kan läsas av alla åldrar.

Hennes kollega Andreas Frick är fullt upptagen med att kolla att sändningen ska fungera. Tidigare års teknikstrul runt detta ögonblick ska undvikas till varje pris.

– Vi har kopplat en ipad till tv:n och jag kontrollerade redan igår att skulle fungera, säger han nervöst.

Barbro Cedhammar står och väntar på besked. Hon hoppas på att det blir en kvinnlig författare som Joan Didion eller Joyce Carol Oates. Strax intill står Megan Case och Konstantin Andreev, som egentligen hade andra ärenden till biblioteket. Megan Case hoppas på att det ska bli någon kvinnlig författare, medan Konstantin Andreev önskar att det ska bli någon utomeuropeisk författare.

Ett femtiotal besökare står vid det här laget i halvcirkel framför tv-skärmen. Så är det äntligen dags för tillkännagivandet. Sorlet dämpas i lokalen och på tv-skärmen kliver Svenska akademiens ständiga sekreterare ut genom dörrarna i Börssalen och säger vem som utsetts. I lokalen börjar människor at prata med varandra om vinnaren, Kazuo Ishiguro. Några känner väl till honom medan andra är helt frågande inför vem han är och vad han har skrivit.

– Jag är jätteglad, det är kul att det är någon som jag faktiskt har läst. Men det kanske hade varit ännu bättre om det hade varit någon som inte är så känd. Med Nobelpriset sätts fokus på en författare som kan förtjäna att läsas mer, säger Megan Case.

– Det blev visserligen ingen utomeuropeisk författare men istället en väldigt bra som förtjänar priset, säger Konstantin Andreev

Bara några minuter efter tillkännagivandet skingras de som stått vid tv:n. Andreas Frick andas ut, tekniken fungerade alldeles utmärkt.

Bibliotekarien och samordnaren Lena Lundström håller på att ställa fram böcker som plockats fram ur Stadsbibliotekets magasin av Kazuo Ishiguro. De är på flera språk, mest svenska och engelska.

Väninnorna Monika Ekman och Gunvor Källström skyndar sig till hyllan.

– Jag tar nog den här eftersom jag hörde nyss att det vara Sara Danius egen favorit, säger Monika Ekman

Hon plockar åt sig "The Burried Giant" från hyllan, medan Gunvor Källström satsar på " The Unconsoled". Nu ska de hem och läsa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe