Följ med UNT ut på örnjakt

Nordanvinden biter i kinderna och det är gråkallt med någon minusgrad i luften. Men Pekka Westin, tycker vädret är perfekt när den årliga örnräkningen genomförs vid bland annat Hjälstaviken.

4 mars 2017 18:22

– Det här vädret kan man inte klaga på. Det är bra med vind. Då bär vingarna bättre för örnarna. Och nu är sikten bättre när det har slutat snöa, säger Pekka Westin.

Han bor i närheten av Hjälstaviken, sydväst om Örsundsbro, och han beskriver det som sin hemmabas för fågelskådning, även om det blir en del utflykter runt om i landet också.

– Men jag är ingen sån där som åker runt och jagar arter. Jag är mer intresserad av inventering och fågelsträck, säger han.

Örnräkningen har han varit med på sedan det startade för drygt 15 år sedan. Efter att havsörnarna nästan varit på väg att försvinna till följd av miljögifter finns i dag mellan 700 och 750 par som häckar i Sverige. Och räkningen är ett sätt att få en bild av miljötillståndet.

När UNT kommer förbi fågeltornet kan Pekka Westin berätta att man räknat in tre havsörnar under de första 45 minuterna av årets örnräkning. Men också andra fåglar fångar intresset.

– Där är en varfågel, säger han och pekar upp mot en svart prick på himlen.

Lite tidigare kunde han spana in 175 sånglärkor i en stor flock. Och ett antal gäss sveper förbi i omgångar.

– Man märker att våren är på gång. Men nu med den här nordanvinden har det stannat upp lite med nyanlända fåglar, säger han.

Några fler örnar blir det inte denna dag vid Hjälstaviken. Under de två timmar som örnräkningen genomförts på knappt 100 platser, främst runt Mälaren och Hjälmaren, har 154 havsörnar och en kungsörn siktats.

Vid parkeringen står ett gäng fågelskådare och tittar åt ett helt annat håll där gässen går och betar.

– Havsörnar har vi sett så många. Vi tittar på bläsgås och Spetsbergsgås, säger en man när jag frågar om de kommit för örnräkningen.

Resultat av lördagens räkning:

Mälaren väster om Hjulstabron och väg 55       50 havsörnar
Mälaren öster om Hjulstabron och väg 55       40 havsörnar

I östra delen av Mälaren (öster om Hjulstabron/Riksväg 55) beräknas det finnas minst 30 revir. I västra delen av Mälaren finns minst 10 häckande par.

Örnräkningen 2017 omfattade knappt 100 observationspunkter från Lidingö och Nynäshamn till Vättern. Räkningen organiserades av Fältstationen Rördrommen vid Sörfjärden i Sörmland där 22 personer skötte telefonkontakter med obspunkterna, inläggning på nätet och diverse kringverksamheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer