Därför flyger helikoptern över Uppsala

Har du oroligt undrat varför helikoptern hovrar över ditt bostadsområde? Det behöver inte betyda att det är skarpt läge, berättar Stefan Cumlin på polisflyget.

14 februari 2017 21:12

Den senaste tiden har Uppsalaborna kunnat läsa om att polisen vid flera tillfällen använt helikopter i arbetet. Man har jagat misstänkta inbrottstjuvar och rånare, och även sökt efter försvunna personer.

– Men en polishelikopter kan också vara i luften utan att en insats pågår, berättar Stefan Cumlin, som är inspektör på polisflyget.

LÄS MER: Fyra rånade livsmedelsbutik i Ulleråker

LÄS MER: Polisinsats efter flyende bil i centrum

LÄS MER: Polis jagade gärningsman med helikopter

– Vi patrullerar för att kunna ha en chans att snabbt vara på plats när något händer, då krävs ofta att man redan är i luften. Kommer det in ett rån där gärningsmännen flytt platsen och man står på backen tar det naturligtvis längre tid att hinna ikapp.

Polisflyget hör till NOA, Nationella Operativa Avdelningen. Runt om i landet finns fem baser med helikoptrar, och på begäran från landets polisregioner skickas helikoptrarna runt, både för brottsförebyggande patrullering och bestämda insatser. Stockholmsbasen är den närmast Uppsala, och är även den enda med dygnet runt-bevakning.

Flera oroliga Uppsalabor har hört av sig till UNT den senaste tiden och undrat över en ökad helikopternärvaro i Uppsalaområdet.

– Det kan vara så att Region Mitt har begärt mer frekvent brottsförebyggande övervakning på sistone. Då flyger helikoptern dit i mån av tid om inget annat akut händer.

Andrew Tomkinson, kommissarie vid Uppsalapolisen, bekräftar den bilden.

– Det stämmer att det finns en allmän begäran om en ökad närvaro i Region Mitt just nu, det har hänt mycket i Uppsala på sistone. Vi vill förstärka intrycket av att vi finns ute på plats. Vi är tacksamma för det nära samarbetet vi kan ha med polisflyget, när exempelvis en sökinsats pågår har helikopterpiloten hela tiden direktkontakt med insatsledaren på marken.

Eftersom alla landets regioner nu tillhör samma polismyndighet kostar inte begäran om helikopter extra för den lokala polisen, utan detta täcks in i polisflygets budget.

– Vi behöver aldrig fundera på om vi har råd att tillkalla helikopter eftersom det är nationella resurser, vilket känns skönt. Helikopter är ett utomordentligt hjälpmedel i den dagliga verksamheten, de är snabbare på plats än bilarna och kan täcka in ett mycket större område, säger Andrew Tomkinson.

Generellt är brottsförebyggande patrullering med helikopter inte en ny metod, menar Stefan Cumlin på polisflyget.

– Vi har hållit på med det i några år nu, så nytt är det egentligen inte. Förr i tiden använde man helikoptrarna mest till trafikövervakning, men de senaste åren har vi även kört brottsbekämpande insatser. Det är precis som att åka runt och patrullera med radiobil.

Denna typ av patrullering måste sluka stora resurser för myndigheten. Är det värt det?

– Ja, det här är ett arbetssätt som vi har fått god utdelning av. Är man redan i luften när något händer får vi större chans att göra ett bra jobb, vi har att göra varje dag vi är ute med helikoptrar.

Enligt Stefan Cumlin är man medveten om att flygande över bostadsområden låter högt och kan uppfattas som störande nattetid, men hoppas att allmänheten kan ha överseende med detta för syftets skull.

– Vi gör allt i vår makt för att inte störa allmänheten, vi vet att vi låter mycket. Går det att flyga högt och inte direkt över bostadsområden så gör vi det. Jag har full förståelse för att människor kan bli irriterade om vi ligger över ett område i flera timmar när vi exempelvis letar efter en försvunnen person, men vi gör det av den enkla anledningen att rädda liv.

LÄS MER: Försvunnen 85-åring söktes med helikopter

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Möller Berg