Häng med i lodjurets spår

Lodjur är det svenska rovdjur som är svårast att se. Men finns det bara snö är det lätt att hitta lodjursspår. UNT följde med Biotopia för att spåra lodjur.

9 februari 2017 10:00

Vi befinner oss ett par mil väster om Uppsala. Emil Nilsson, verksamhetsutvecklare på Biotopia, vill inte berätta exakt var. Lodjuret vi spårar är inte ett av dem som är kända sedan tidigare. Och han vill helst att det klarar sig genom licensjakten i mars.

– Man blir lite rädd om de lodjur som man följer, säger han.

Vi behöver inte gå särskilt långt för att hitta tydliga spår från lodjur. Jonatan Borling, frilansande rovdjursexpert som hjälper Biotopia när det är dags att ge sig ut på lodjursspårning, berättar att tassavtrycken brukar vara 7–9 centimeter långa. De här mäts till 8 centimeters längd och steglängden till 130 centimeter.

– Här har lodjuret gått lite snabbare, tass-i-tass, där den sätter baktassen och framtassen i samma spår, säger han.

Många tror att det är för att lodjuren är skygga som de är svåra att se i naturen. Men det handlar snarare om att de ofta rör sig i snåriga och otillgängliga marker där människor inte gärna går. De lodjur som kommer nära människor uppträder ganska obekymrat och fortsätter lugnt i samma stråk.

– De håller sig för sig själva. Och människor kan gå förbi ett lodjur på nära håll utan att upptäcka det, säger Jonatan Borling.

Vi följer spåret baklänges. Det är det normala sättet att spåra lodjuren för att man ska undvika att störa dem. Det här lodjuret är ovanligt lätt att följa. Det har det gått över isen på sjön i närheten. Men från vassruggen i strandkanten kommer vi in i ett snårigt område där det blir svårare att följa spåret. Sen ser vi att det har gått över gräsmattan, rakt utanför vardagsrumsfönstret, vid ett hus. Och den tog en tur fram och tillbaka på en brygga vid strandkanten.

– Ofta går lodjuren i slingor, som kan vara ganska stora, och kommer tillbaka till samma plats igen. En kompis jag pratade med som var ute och spårade lodjur hamnade uppe på ett berg i stenig terräng. När han följde spåret visade det sig att lodjuret gått upp på samma berg en gång till, säger Jonatan Borling.

Lodjuren rör sig också långa sträckor. Har man upptäckt lodjursspår hemma är det inte säkert att det betyder att lodjuren finns i närheten, de kan vara flera mil därifrån.

För Emil Nilsson är det en dröm som går i uppfyllelse att vara ute och spåra lodjur.

– När jag var barn kunde man inte tänka sig att det skulle gå att se lodjursspår. Men nu gör det det. Det är häftigt att vi har ett rovdjur med tassar nästan lika stora som på ett lejon ute i skogen, och som vi kan hitta spåren av, säger han.

<p>70 lodjur i länet</p>

Totalt finns det cirka 1 300 lodjur i Sverige. I Uppsala län har man inventerat 13,5 familjegrupper. Det betyder att det totalt finns ungefär 70 lodjur i länet.

Ett lodjursrevir kan vara upp till 350 kvadratkilometer. Lodjur äter främst rådjur och hare, men kan även döda rävar.

Licensjakt på lodjur pågår under mars 2017. Totalt får fyra lodjur skjutas i Uppsala län, två i den norra delen av länet och två i den södra.

Biotopia ordnar organiserade turer med lodjursspårning. Nästa lodjursutflykt sker på söndag och går till trakten av Örsundsbro.

Spåren känns igen genom att de är osymmetriska där tårna är olika långa, ungefär som fingrarna på en människohand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!