Nytt kök på Akademiska kan stå klart 2019

Om tre år beräknas ett nytt produktionskök stå klart på Akademiska sjukhuset. Nu ska en förstudie för köket tas fram.

15 september 2016 08:00

Vid sitt senaste sammanträde anslog fastighets- och servicenämnden tre miljoner kronor till förstudien.

– Den kan vara klar om ett halvår, och då kan vi också få ett grepp om var det är lämpligt att bygga det nya köket. Ska den nuvarande byggnaden med kök, personalmatsal och konferensrum rivas, renoveras, byggas till, eller ska ett helt nytt hus byggas intill är några frågor som förstudien kan ge bättre besked om, säger Robert Damberg (MP), ordförande i fastighets- och servicenämnden.

Det nya köket kommer att byggas för att klara en metod som används vid centralsjukhuset i Oslo, ”1,2,3 servé”. Maten tillagas, portioner läggs upp på porslinstallrik, läggs i vakuumtråg, kyls och fraktas till berörd avdelning där portionen värms i mikro och serveras.

– Omkring 80 procent av patienterna kommer att få sin mat via den produktionslinjen. Till patienter som kan ha längre behandlingstider, psykiatri- och geriatriska avdelningar, och till personalmatsalen, blir det i stället varmmatsservering från en annan produktionslinje, säger Robert Damberg.

I köksbyggnaden ska också ett medicinskt bibliotek och konferenslokaler finnas. Däremot följde nämnden ett yrkande från andre vice ordförande Stefan Olsson (M) inte utreda om det är möjligt att låta patienthotell och tvättstuga ingå i köksbyggnaden.

– Det var ett önskemål som Akademiska sjukhuset framfört. Men fullmäktige beslutade i juni att investeringar ska beställas av berörd styrelse, inte från olika verksamheter, sade Robert Damberg.

Driften av nuvarande personalmatsalen Blå Korset kommer att upphandlas i väntan att det nya köket står klart. Planen är att det ska ske 2019, men i upphandlingen ska ingå en möjlig förlängning till 2020.

Bakgrund Produktionskök

Akademiska sjukhuset hade fram till och med 2008 ett eget kök, men i stället för att renovera det gamla nedgångna köket beslutade landstingsfullmäktige att från 2009 köpa patientmaten från Västerås.

Efter klagomål på kvaliteten på maten och sedan maten från Västerås visade sig bli dyrare än beräknat beslutade landstinget 2013 att bygga ett nytt eget tillagningskök. Det skulle stå klart 2015.

Efter valet 2014 beslutade den nya landstingsledningen att göra ytterligare en utredning om det framtida köket, produktions- och leveransmetoder. I mars 2016 beslutades att det framtida köket ska ha två produktionslinjer, en för 1,2,3 servémetoden och en för varmmatsservering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!