När ska alla få rö(S)ta som de vill?

Är den nya partisekreteraren rätt person att sätta ned foten om valpåverkan från S?

Foto: Pär Fredin

SIGNERAT JOHAN RUDSTRÖM.2016-08-30 00:35

Efter utnämningen av Lena Rådström Baastad till Socialdemokraternas partisekreterare tog flera skribenter (bloggaren Rebecca Weidmo Uvell och DN:s ledarskribent Erik Helmersson) upp en händelse i hennes hemkommun Örebro strax före valet 2010. I stadsdelen Vivalla ordnades en valskola för nyanlända förstagångsröstare. Partiledaren Mona Sahlin deltog i informationen och valmaterial från S fanns lätt tillgängligt. Aktiviteten avslutades med att man gick och röstade.

Rådström Baastad tillhörde då de som försvarade röstskolan. Hon sade att alla fick rösta på vad de ville (så bra!) och att invånarna i området var så pass begåvade att de inte lät sig påverkas. Valprövningsnämnden ansåg dock att valet i Vivalladistriktet måste göras om: ”Felaktigheterna kan med fog anses ha påverkat valutgången”.

Har då S tagit lärdom av denna skamfläck i historien? Knappast. I sin tidning Aktuellt i Politiken angriper man Helmersson för citatförvanskning. Det var inte själva röstskolan som kritiserades utan den tillfälliga vallokalen i en galleria. Samt ”valtältets placering" och "att en partiföreträdare tillåtits att stå vid röstmottagningen”. Nättidningen Dagens Arena går längst (26/8) och jämför DN:s ledarsida med det amerikanska högervinklade Fox News.

Detta är uppenbarligen en blind fläck inom arbetarrörelsen. I partiet och LO tycks man tro att så länge man inte tvingar någon att rösta på S så kan det inte kallas för att påverka. Exemplen är många. Före valet 2002 arrangerades ett valmöte på ett äldreboende, och efter presentationen fick man förtidsrösta. Väljarna fick intrycket att detta var det enda röstningstillfället, att de annars var tvungna att ta sig till sin vallokal. Men bara S-valsedlar fanns. Valarbetarna dömdes för detta.

Samma år, 2002, undersöktes ett mycket stort antal budröstningar på S i Rinkeby/Spånga, men ingenting kunde bevisas. ”Äldreboenderöstning” på S har också förekommit i Hallsberg, och färdiga valkuvert med S-valsedlar har prackats på röstande i Huddinge. Misstanke om manipulation av valsedlar har också förekommit.

I Uppsala fick unga byggnadsarbetare rösta på vad de ville 2010. Fackförbundet Byggnads ordnade med mat och aktiviteter för förstagångsröstare. Alla fick en t-shirt med texten ”Din rö(S)t räknas” och sedan gick man till vallokalen. Det är lätt att föreställa sig 20-åringen som smyger åt sig en valsedel från ett annat parti och med darrande händer röstar i valbåset. Någon som såg?

På något vis tycker nog alla dessa S-valarbetare att de har ett gott syfte. Svaga grupper som nyanlända, äldre eller unga arbetare - det är ju vi som företräder dem. Vad skulle de annars rösta på? Jo, en hel del andra partier visar det sig efter valen. Andelen S-röstare inom LO är till exempel runt 50 procent.

De får fortsätta eftersom signalerna uppifrån inte är tydliga nog. Och inte lär de bli tydligare med Lena Rådström Baastad i partiledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om