Ordnade simskola för asylsökande

Under sommaren har en grupp asylsökande unga fått lära sig simma i Örbyhus tack vare ideellt engagemang och föreningssamarbete.

1 augusti 1916 14:07

– När vi började simträna var det en nervös känsla. En del av dem ville inte gå ner i vattnet och var vattenrädda nästan. Nu kan de simma och det märks en skillnad från när de kom hit i september förra året. Då kändes de otrygga, men nu känns de som trygga barn som har kul på badet, övar sin svenska och får ett nätverk med kompisar.

Det säger Isabelle Axelsson, ordförande i föreningen Utveckla Örbyhus Tobo Vendel. Under sommaren har hon och föreningen genomfört ett projekt tillsammans med Rädda Barnen i Tierp som gjort det möjligt för 22 asylsökande barn och ungdomar som går i årskurs 3–9 i kommunen att lära sig simma.

– Vi har haft simträning i fyra veckor på Vendelbadet och även gjort ett besök på Furuvik med barnen. Föreningen fick ett bidrag från Länsstyrelsen som heter ”Guldkant på tillvaron” och vi ville göra något som var både speciellt och viktigt för dem. De har inte hunnit lära sig simma under skoltid, men nu kan majoriteten av dem simma ordentligt, säger Isabelle Axelsson.

Bidraget på 10 000 kronor som Utveckla ÖTV fick var från början tänkt att gå till ett annat av föreningens projekt, något som de kallar för ”Sommarkompis”. Tanken där var att unga i kommunen, framför allt runtomkring Örbyhus, Vendel och Tobo, skulle paras ihop med nya bekantskaper och att det varje vecka skulle arrangeras nån typ av aktivitet. Men anmälningsintresset var svalt och föreningens aktiva började i stället diskutera alternativ för bidraget.

– När det inte blev tillräckligt många anmälda och vi fick reda på att kommunen redan hade mycket på gång under sommaren så funderade vi i styrelsen på vad det kunde gå till i stället. Då tänkte vi att de här asylsökande barnen behövde det här extra stödet med simning och en chans till naturliga möten. När vi fick klartecken från deras boende att de kunde stå för transportkostnaderna, körde vi på det. Det var lätt att få med flera andra föreningar också. Det var korta vägar att hitta samarbeten för det här.

Det var möjliggörandet av fri transport för barnen som Utveckla ÖTV var ute efter från början. De 22 deltagande barnen bor på Älby asylboende, på gränsen mellan Tierp och Uppsala kommun. Isabelle Axelsson menar att det hade varit lätt för barnen att bli isolerade till bara boendet under sommarlovet utan den rörlighet som skolterminerna innebär.

– Från början sökte vi pengarna för transportmedel för asylsökande. Men det var öppet formulerat i ansökan. Om vi kunde ordna transporterna på annat vis, kunde bidraget gå till att finansiera andra aktiviteter i stället, vilket var bra nu när transporten löste sig. Maria Bernäng, idrottslärare som bor i Tobo, ställde upp som simtränare och två ensamkommande killar som bott här i några år ställde också upp ideellt och var jätteglada att få hjälpa till.

Men ”Guldkant på tillvaron” räckte till mer än simträning. Förutom den fyra veckor långa simskolan, tog Isabelle Axelsson med barnen på besök till Furuviks djurpark.

– Det blev lite av en avslutning på den här perioden. De fick lite simträning och lite sommarskola för att öva svenska. Vi gick runt i Furuvik och tittade på djuren, och de fick prova på några attraktioner var på tivolit också, säger hon.

Vad tyckte de om besöket?

– De hade jättekul. Det var första gången som de såg havet sen de åkte hem­ifrån och de tyckte om att titta ut på havet när vi fikade. Det kändes som att de fick göra något roligt tillsammans i stället för att bara vara på boendet.

Utveckla Örbyhus Tobo Vendel

Utveckla ÖTV är en ideell förening som är tänkt att främja utvecklandet av de tillhörande orterna genom att presentera förslag och åsikter på förbättring.

Fyra gånger per år annordnas en kvartalsfika där politiker bjuds in för att kunna presentera olika satsningar och få möjligheten att lyssna på den deltagande allmänheten.

Nyligen har föreningen medverkat i uppförandet av en ny lekplats i Örbyhus och de förbereder nu ett projekt som ska stödja ungdomars inflytande i samhället.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!