FI fyllde Universitetsaulan

På torsdagen höll Feministiskt initiativ ett så kallat homeparty i Universitetsaulan i Uppsala. Drygt 1000 personer dök upp och fyllde lokalen till sista plats.

8 maj 2014 10:09

Huvudtalare och det största dragplåstret var Gudrun Schyman, toppnamn på partiets Riksdagslista. Hon och de andra talarna fick i slutet av tillställningen svara på frågor från publiken. Dessa handlade förutom om jämställdhet också om ekonomi och klimat.

– Ekonomin behöver ställas om. Snarare än ekonomisk tillväxt vill partiet arbeta för mänsklig utveckling, strikt hållbarhet och solidaritet. Vi vill ytterligare beskatta kapitalet och dess rörlighet, säger Gudrun Schyman.

Då det gällde miljön var det raka puckar både från Schyman och från övriga talare.

– Kärnkraften ska bort snarast möjligt. Vi måste ta ansvar för den jord vi lever på och se till att den finns kvar för kommande generationer, säger Soraya Post, toppnamn på Europavalslistan.

Gudrun Schyman valde att tala om de tre B:na.

– De största bovarna är de tre B:na, biffen, bilen och bostaden. Männen har störst av alla tre. Det är ett problem, säger hon.

Det var trångt om plats i bänkraderna i den välfyllda aulan. Förutom de drygt 1000 åhörarna fanns ungefär lika många paraplyer på plats. Men de som trotsade vädret och tog sig till, den med rosa ballonger utsmyckade Universitetsaulan, fick förutom Gudrun Schyman och Soraya Post också höra Stina Svensson tala.

Fenomenet homeparty är något som använts flitigt av Fi under pågående valkampanj. Det går helt enkelt till så att man drar ihop minst 15 personer, ordnar en lokal och bjuder in partiet. Gör man det så dyker representanter upp i den bokade lokalen och pratar om partiets politik. Torsdagens homeparty var speciellt av den anledningen att det hölls i den största lokalen som hittills har bokats för ändamålet. Mötet hölls också under parolen "årets största homeparty". Feministiskt initiativ har växt fort på kort tid. I Uppsala har antalet partimedlemmar tredubblats sedan början av året.

Bland åhörarna fanns många ungdomar. Kanske hade det att göra med att delarrangör, tillsammans med Fi Uppsala, var Fi-studenter. Mötet pågick i en dryg timme.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joel Taub