Pelle Svanslös får nytt hem

Pelles hus har precis stängt, men nu står det klart att den svanslösa katten får ett nytt slags hem i form av en lekpark.

27 augusti 2013 07:06

En Pelle Svanslös-värld mitt i barnbokskattens hemkvarter. Det är tanken när lekplatsen i Carolinaparken ska byggas om till en temalekpark.
– Den kommer inte likna någon annan lekpark, säger Lotta Wikegård, som är projektledare på kontoret för samhällsutveckling på Uppsala kommun.

Än så länge finns ingen färdig modell över hur lekplatsen kommer att se ut, men det är klart att det blir en temapark med Pelle Svanslös-tema med miljöer från böckerna i miniatyr. Utformningen av lekplatsen sker i samarbete med Lekplatsbolaget som tidigare har gjort temalekplatser som Mulle Mecks lekplats i Järvastaden och Bryggartäppan med tema ur Per Anders Fogelströms böcker på Söder i Stockholm.

Att parken kommer nu har inget att göra med att Pelle Svanslös hus lägger ner sin verksamhet utan idén kom redan för ett och ett halvt år sedan, när Lotta Wikegård började jobba i Uppsala.
– Jag är Gävlebo och det första jag undrade när jag började här var vart Pelle Svanslös-parken fanns någonstans.
– Som utomstående är ju Pelle Svanslös en av sakerna man starkast förknippar med Uppsala.

Platsen kunde knappast vara bättre. Lekplatsen i Carolinaparken (som kallas Engelska parken i folkmun) behöver rustas upp och ligger i området där Pelle Svanslös-böckerna utspelar sig med bland andra Övre Slottsgatan och Åsgränd i närheten. Att vara i lekparken är tänkt att bli som att befinna sig i sagokattens värld.
– Projektgruppen har gjort mycket research inför projektet, som att gå på Pelle Svanslös-vandringen och läsa böckerna, och nu efter sommaren startar arbetet med utformningen, säger Joanna Silvemark Junemar, som också arbetar som projektledare på kontoret för samhällsutveckling.

Lekplatsen kommer att fungera som en vanlig lekplats, som i att den är gratis och öppen för alla. Det handlar alltså inte om någon temapark med aktiviteter och avgifter. Lekplatsen är tänkt att bli en trevlig samlingsplats även för vuxna. Invigningen är planerad till nästa sommar vilket betyder att den sammanfaller med 75-årsjubileet av den första Pelle Svanslös-boken som kom 1939.
– Det finns ju många äldre i stan som har levt med böckerna sedan de var små och det här blir ett sätt att få en ny generation att upptäcka Pelle Svanslös. Det blir en plats där far- och morföräldrar och deras barnbarn kan mötas, säger Lotta Wikegård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!