Bärplockarna får stöd - men skapar problem

Under onsdagen ordnade IOGT-NTO i Tierp en insamling av förnödenheter till de bärplockare som bor i skogslägren utanför Mehedeby.

18 juli 2012 12:15

Mellan klockan 12 och 18 kunde allmänheten lämna mat, vatten, kläder, kuddar, filtar och annat tänkbart i Sveasalen i centrala Tierp.
- Vi ska dela ut förnödenheterna så fort vi har fått in tillräckligt mycket, förhoppningsvis redan i dag. Men vi har bara två eller tre bilar som vi kan fylla, sade Anders Gillving, som är initiativtagaren till insamlingen.

Redan under den första timmen hade det kommit liggunderlag, stövlar, tandkräm och mycket annat.
- Responsen har varit utan like, sade Anders Gillving.

Då räknade han också med det som var i förra veckan. Det hela började då som en uppmaning på Facebook av Anders fru Anna Gillving. Paret använde först sin egen hyreslägenhet i Tiersp som insamlingslokal, men från och med onsdagen är det Sveasalen som gäller. Ett 30-talpersoner har hittills skänkt förnödenheter.
- Vi har varit ute i lägren i fyra vändor med förnödenheter, senast i går, berättade Anders Gillving.

Men bärplockarnas närvaro i Mehedeby har också medfört problem. Rökridåer ska ha legat över området till följd av eldning i den fuktiga marken. Polisen har inte kunnat gripa någon för eldandet.
- Jag vet faktiskt inte hur vi ska gå vidare med det här. Dessa människor luras hit för att arbeta och lovas guld och gröna skogar. Vi riskerar att skapa två läger bland befolkningen – å ena sidan de som tycker situationen är obehaglig och å andra sidan de som tycker synd om bärplockarna, sade Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen vid 21-tiden på onsdagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
unt.se