Jättenäckrosor planterade i Botaniska

Den första söndagen i varje månad arrangeras guidade turer i Tropiska växthuset i Uppsala, och på söndagen kretsade guidningen kring temat frön.

På söndagen planterades frön från jättenäckrosen Victoria. Resultatet kommer att synas i juli, då blomningen startar.

På söndagen planterades frön från jättenäckrosen Victoria. Resultatet kommer att synas i juli, då blomningen startar.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-03-04 16:10

Ett 20-tal intresserade deltog i guidningen - och några fick dessutom tillfälle att plantera frön från jättenäckrosen Victoria.

Annika Vinnersten, trädgårdsintendent vid Botaniska trädgården, lotsade besökarna mellan pinjekärnor, vaniljstänger, avokadoträd och kottepalmer fram till dagens höjdpunkt: sådden av Victoriafrön.
– Länge visste man inte hur näckrosen från Amazonas fortplantade sig, och det skickades ut många expeditioner i början av 1800-talet som samlade frön, rötter och växtdelar, men det hände inget förrän man insåg att fröna måste vara blöta för att kunna gro, sa Annika Vinnersten och visade upp en glasburk fylld med vatten och Victoriafrön.

– De liknar svarta vinbär, och är ätliga. Man kan använda dem som smaksättning i till exempel grytor, sa hon, och tog fram ett halvdussin små lerkrukor och delade ut blanka svarta ärtstora frön till dem som ville hjälpa till att så.

I varje kruka petades 3 frön ned, och sedan täckte Annika Vinnersten planteringsjorden med smågrus för att hålla jorden på plats.
– Sedan ska krukorna ner under vatten, och om ett par-tre veckor kommer fröna att gro. Någon gång i juli börjar blomningen som pågår in i september.

Det finns många myter om jättenäckrosen Victoria. En handlar om att blommans blad är så starkt att det kan bära ett treårigt barn.
– Det där är alldeles fel. Jag vet att bladen kan bära säsongarbetare som väger 75 kilo, sa Annika Vinnersten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om