Lov betyder lagen om valfrihetssystem och innebär att alla privata företag som uppfyller kommunens kvalitetskrav för vård i särskilda boenden tillåts konkurrera om kunderna, de äldre. Boenden som är bra och satsar mycket på sina äldre kan få många vårdtagare. De som har sämre kvalitet färre. De som inte klarar sig slås ut, precis som i friskolevärlden.
Äldrenämnden tog beslutet på onsdagen. Genom Lov hoppas alliansen både öka valfriheten och få fram fler äldrevårdplatser. Antalet personer över 80 år kommer nämligen att fördubblas från dagens dryga 8 000 till 16 000 år 2030.
– Vi har kontakt med sju aktörer som är intresserade av att bygga nytt. Även kommunens eget bolag Vård och bildning vill bygga, säger äldrenämndens ordförande Ebba Busch Thor (KD).
Ett nybygge planeras i Gottsunda och ett i Sala Backe. Men företagen kan också hyra in sig i befintliga lokaler. Företagen får driva verksamheten så länge de håller kvalitetskraven. Det ger större möjligheter att arbeta långsiktigt än i dag då verksamheten handlas upp vart sjätte år.
– Boende och anställda slipper byta arbetsgivare så ofta, säger Ebba Busch Thor.
Tanken är också att de äldre ska få större möjlighet att välja boende. Men det kräver att det finns ett visst överskott av vårdplatser. I annat fall kan den som är missnöjd med den vård som ges inte byta vårdgivare.
– Det kommer att krävas ett stort överskott av platser om vårdtagarna ska kunna flytta runt hur som helst. Men det är heller inte syftet. Det här är människor som har kort tid kvar i livet och meningen är att de ska kunna välja ett boende som passar just dem, säger Ebba Busch Thor.
Enligt Tomas Odin, avdelningschef vid kontoret för hälsa, vård och omsorg, kommer dygnspriset kommunen betalar per vårdplats bli lika för alla. Det är satt till 1 800 kronor för en omvårdnadsplats och 1 900 kronor för en demensplats. I dag betalar kommunen mellan 1 400 och 1 700 för samma plats, en liten höjning alltså. Siffran har kommunen bland annat räknat fram genom att studera genomsnittet för vad andra kommuner som inför Lov betalar.
Hur vet ni att det är rätt? Är det inte risk att extrapengarna bara går ner i vårdbolagens fickor?
– Vi har också höjt kraven på kvalitet, bland annat på utevistelse, mat och aktiviteter och kommit fram till att det här är en rimlig nivå, säger Tomas Odin.
Oppositionen är delad när det gäller lov. Socialdemokraterna säger ja men vill att kraven på kvalitet och ekonomiska garantier skärps och att kommunen planerar nya vårdboenden i egen regi.
Vänsterpartiet är helt emot Lov.
– Vi var det enda partiet som sa nej. Jag är jättebesviken på S och MP i Uppsala som jag trodde var emot vinster i välfärden. Vi är oroliga för vad som ska hända med de äldres säkerhet och trygghet om vårdföretag inte lever upp till de krav som ställs, säger Jeannette Escanilla (V), ledamot i äldrenämnden.
Hon säger att man redan i dag även ser att många äldre i hemtjänsten, där Lov redan genomförts, inte orkar välja utförare.
– Vi ville att kommunen skulle göra en konsekvensanalys av förslaget och utreda vad det skulle innebära att ha äldreomsorgen i egen regi i stälelt. Det här ger ingen långsiktig lösning för äldreomsorgen. Vi kommer få väldigt lite i egen regi. Sedan kan det bli som med Aleris att företagen vill ha mer betalt från kommunen efter hand. Vi får också väldigt svårt att se hur mycket som företagen tar i vinst, säger Jeanette Escanilla som tycker att kommunen ska använda sina skattemedel där de behövs och inte riskera att de försvinner från verksamheten.